Najpopularnija teorija je da su ovce zaražene bakterijom koja izaziva stanje poznato kao listerioza ili "bolest krugova“.

Stado ovaca u Kini već skoro 2 nedelje hoda u krugu. Njihovo čudno ponašanje snimljeno je kamerama za nadzor na farmi ovaca u severnoj kineskoj oblasti Unutrašnja Mongolija. U video-snimku, koji je u sredu objavio kineski državni list People's Daily, mogu se videti desetine ovaca kako hodaju u smeru kazaljke na satu u velikom krugu, dok druge životinje gledaju izvan kruga ili ponekad nepomično stoje u sredini.

Vlasnica farme ovaca gospođa Miao rekla je novinarima da je bizaran događaj počeo 4. novembra, sa samo nekoliko ovaca, ali da su se narednih dana pridružile još desetine drugih. Zanimljivo, iako se farma sastoji od 34 tora za ovce, samo oni u broju 13 su se čudno ponašali.

Video-snimak ovaca, koje hodaju u krugovima, postao je vrlo brzo viralan, a to je proizvelo mnoštvo teorija o ovome. Najpopularnija teorija je da su ovce zaražene bakterijom koja izaziva stanje poznato kao listerioza ili "bolest krugova“.

Video: Facebook.com/People's Daily, China

Prema Merck priručniku, "u početku su pogođene životinje anorektične, depresivne i dezorijentisane. Mogu se kretati u uglove, nasloniti se na nepokretne objekte ili kružiti prema zahvaćenoj strani.

Međutim, gornja teorija je već osporena, jer ovce i koze obolele od listerioze uglavnom umiru u roku od 14 do 48 sati nakon pojave prvih simptoma. Ovce u viralnom videu su u tome već 12 dana zaredom i izgledaju savršeno zdrave.

Autor: REDPORTAL.RS

#Krug

#kina

#ovce