Nekome upadne sekira u med, a nekom pijuk u brilijante

Radnici koji su kopali bunar u dvorištu neimenovanog trgovca dragim kamenjem u Ratnapuri u Šri Lanci su naleteli na prilično neobičnu prepreku - klaster safira mase od preko 510 kilograma i vrednosti od 2 i po miliona karata.

Istina, bilo je potrebno više od godinu dana kako bi se klaster detaljno očistio, tako da je utvrđeno da su mu dimenzije bile 99 puta 71 centimetar. Procenjena vrednost na tržištu je oko 100 miliona dolara.

Prema rečima stručnjaka, ovo je jedan od najvećih klastera koji su ikada pronađeni, a nastao je pre oko 400 miliona godina. Izgleda da je u vezi ovog safira sve milionski? 🤔

Očekivano, klaster je nazvan Safirom srećne sudbine (Serendipity Saphire)

- Ovaj kamen će po svemu sudeći izazvati pažnju privatnih kolekcionara i muzeja, imajući u obzir njegovu veličinu. Nikada nisam video toliki pronalazak ovakve vrste do sad - rekao je Tilak Virasinge, rukovodilac Nacionalnog tela za dragulje i nakit Šri Lanke.

Inače, Šri Lanka je veliki izvoznik dragulja, tako da je sličnih pronalazaka bilo i ranije. Tako je 2014. Plavi Bel Azije, takođe safir, prodat za 17 i po miliona dolara. Budući da je njegova vrednost bila 392 karata (ali u jednom kamenu) ostaje da se vidi koliku će ukupnu vrednost dostići kamenje iz ovog klastera.

Ko zna, možda bude i veća od procenjene? 🤔 Za nas koji nemamo safire, za utehu, ostaje onaj Bajagin. 😄

IZVOR: TW / Gorana Tomas

Autor: redportal.rs

#Safir

#iskopan

#Šri Lanka