Milijarder ispunio dečački san

Britanski milijarder Ričard Brenson vratio se bezbedno nakon pionirskog leta u svemir pošto se prethodno vinuo više od 80 kilometara iznad pustinje Novog Meksika na svom mlaznom avionu Virdžin Galaktik.

Let je predstavio kao simboličnu prekretnicu u poduhvatu koji je planirao 17 godina. Brenson je misiju predstavio i kao preteču nove ere svemirskog turizma, a kompanija koju je osnovao 2004. godine trebalo bi da zapocne komercijalne letove sledeće godine, preneo je Rojters.

Foto: Printscreen YouTube/ Virgin Galactic

Britanski milijarder ostvario je svoju životnu želju i odleteo danas na rub svemira. Raketnim avionom svoje kompanije Virdžin Galaktik vinuo se u visine na kojima nebo postaje crno, a Zemljin horizont se zakrivljuje u daljini, piše hrvatski portal Index.hr.

On je poleteo iz Novog Meksika u SAD u letelici koju je usavršavao 17 godina. Avion Juniti pušten je sa većeg aviona i potom je upalio svoje motore koji su ga odneli uvis, a nakon otprilike sat vremena, vratio se na Zemlju.

Još se čeka službena potvrda o dostignutoj visini, ali čini se da je reč o 85 kilometara.

S Brensonom su letela dva pilota Junitija, Dejv Mekej i Majkl Masuči, i troje zaposlenih u Galaktiku - Bet Mozes, Colin Benet i Siriša Bandla.

Autor: Tanjug

#Virgin Galactic

#ričard brenson

#svemirski let