Izgleda da nije bio svestan kakvo blago ima dok nije ostao bez njega

Britanski radnik u IT sektoru po imenu Džejms Hauls izgubio je hard disk na kom je deponovao bitkoine za koje tvrdi da u ovom trenutku vrede oko 275 miliona funti (oko 320 miliona evra), a budući da veruje da se isti nalazi na deponiji grada Njuporta u Velsu, ponudio je 55 miliona funti gradskim vlastima za mogućnost da je detaljno pregleda.

Međutim, vlasti za sada nisu zaintresovane za ovu ponudu. 😄

Foto: Wales News Service/nepoznato

Hauls kaže da je do velike greške došlo još 2013. dok je čistio svoju kancelariju. Kako sam kaže, tada je bacio i hard drajv na kom se nalazila izvesna količina bitkoina koji tada nisu vredeli previše, ali sada imaju vrednost od par stotina miliona funti.

Razlog zašto je mogao da ponudi 55 miliona gradu za ovu operaciju je što su u njegovu priču poverovali i neki hedž fondovi koji su spremni da finansiraju potragu za ovim hard diskom, uključujući plaćanje eksperata i opreme.

- Od kad sam još u januaru poslao ponudu vrednost bitkoina je fluktuirala, ali danas vrede oko 275 miliona funti. Međutim, od njih nema odgovora. Ovo ne bi bilo neko traženje sa kantom i štapom, već ozbiljna potraga, koja bi uključivala upotrebu neke vrste industrijske trake, rengenske uređaje, kao i uređaje na bazi veštačke inteligencije koji mogu da prepoznaju hard diskove - rekao je on za list britanski "San".

On je dodao da bi to bio pažljiva potraga, jer niko nema nameru da ošteti hard disk, kao i da celom operacijom ni grad ni gradske vlasti ne bi bile ugrožene.

Međutim, ljudi u Gradskom savetu nisu voljni da podrže ovu potragu.

- Kontaktirani smo više puta u vezi ovog pitanja još od 2014, međutim, propratni troškovi takve potrage bi bili ogromni, a pri tom postoji velika šansa da disk ne bude pronađen. Gospodinu Haulsu je takođe predočeno da bi takva potraga uključivala i veliki propratni uticaj na okolinu u blizini deponije. Takođe, nejasno je na koga bi pao teret troškova ukoliko disk ne bi bio pronađen - rekao je portpatol Gradskog saveta.

Izgleda da nekada definitivno nismo svesni šta imamo, sve dok ne ostanemo bez toga. A onda bude prekasno za kajanje, zar ne?

Autor: redportal.rs

#262 miliona

#bitkoini

#deponija

#džejms hauls