Konfiskovano preko 1.500 flaša 😨

Godine 2019. grupa naučnika i destilerija odlučili su da načine novi tip alkoholnog pića - Atomik, kraft rakiju načinjenu od sastojaka koji rastu u zabranjenoj zoni oko reaktora u Černobilu.

Sada, kada je prva pošiljka pića konačno gotova, svih 1.500 flaša je odmah konfiskovala Ukrajinska tajna služba - iz nepoznatih razloga. Bar tako navodi u izjavi proizvođač Atomik, The Chernobyl Spirit Company.

Kako navodi Džim Smit osnivač kompanije i profesor sa Univerziteta Porthsmouth:

Izgleda da nas optužuju da smo koristili lažne ukrajinske akcize, ali to nema nikakvog smisla sobzirom da su flaše namenjene za britansko tržište i jasno su obeležene akcizama Velike Britanije.

Alina Smirnova, advokat koji predstavlja kompaniju, dodala je da je konfiskacija jasno kršenje ukrajinskog zakona.

Ako se Atomik ipak nekako nađe na policama naših supermarketa, to će biti prvi proizvod iz Černobila nakon 35 godina. Proizveden iz sirovina sa plantaže jabuka u oblasti distrikta Narodiči - zone koja je bila teško pogođene nuklearnim zagađenjem nakon katastrofe 1986. godine. Ukupan region zabranjene zone je veličine 2.600 kilometara kvadratnih i odsečen je za sve ljude - takođe je ne naseljiv u sledećih 24.000 godina.

Autor: redportal.rs

#Atomic

#Nuklearna elektrana

#Radioaktivna piaća

#Ukrajina

#nuklearna katastrofa

#rakija

#Černobil