Da li ovo može da pomogne u stvaranju tenzija u budućnosti?

Nekim roditeljima se čini posebno pogodnim da od svojih roditelja dobiju pomoć u vaspitanju dece, bilo zbog toga što se mogu osećati neupućeno u upravljanju novom ulogom ili zbog veoma zahtevnog radnog rasporeda. Ali da li ovo može da pomogne u stvaranju tenzija u budućnosti?

Odgajanje dece je proces koji zahteva mnogo energije, kako roditelja, tako i baka i deka, jer su i oni uključeni u to. Dakle, često se stvaraju nesuglasnice između dve stranke, koje imaju moć da poremete čak i porodični sistem, narušavajući funkcionalnost i ravnotežu odnosa unutar porodice.

Foto: Unsplash.com

Roditelji često nehotice polažu više odgovornosti na svoje bake i deke nego što bi to obično bio slučaj s obzirom na njihovu porodičnu hijerarhiju, a to ne samo da može poremetiti veze, već i stvoriti mnoge probleme deci.

Kada deke odgajaju unučiće:

Bake i deke stiču takve dužnosti da bi mogli odgovarati dužnostima svojih roditelja. Beskrajni sati čuvanja dece, pomaganje u proučavanju školskih časova, kauči, uputstva i prevoz dece do različitih obaveza neke su od odgovornosti koje snose na sebe. To ih navodi da proizvoljno steknu opravdan zahtev za dalje uključivanje u odgoj svojih unuka, ali i poseban, često neograničen odnos sa njima.

Tako je često slučaj da bake i deke vaspitaju unuke dižući im obrve kad negde pogreše, dok bi roditelji zabranili kupovinu igračaka ili primenili drugačiji sistem vaspitavanja. Takođe, tu su i poslastice i razne džidža bidže koje bi majka ili otac, između ostalog, izbegavali da kupuju. To porodici može stvarati probleme, ma koliko izgledalo jednostavno i bezazleno. Usvajanje stava koji odstupa od stava roditelja, čak i ako se tiče svakodnevnih stvari i, naizgled beznačajno, dete može zbuniti do te mere da ne može da razlikuje šta je ispravno, a šta pogrešno ponašanje.

Foto: Unsplash.com

Zbunjeni unučići:

Ako, na primer, dete ima problem sa gojaznošću i roditelji obraćaju pažnju na njegovu ishranu, dok mu bake i deke, kako bi mu udovoljili, nude slatkiše koje traži (obično tajno), vrlo je verovatno da će to dete izbeći kod kuće sa roditeljima, dok će nastojati da bude sa bakom i dekom kako bi zadovoljio svoju potrebu za hranom. S druge strane, ova zavera će verovatno navesti dete da od roditelja čuva tajne da bi se osećalo krivim zbog tih tajni, pa tako pada u ambivalentan stav, što čak može stvoriti emocionalne probleme.

Saveti koji će vam pomoći da pravilno upravljate problemom

Izbegavajte da živite u istom domu kao i bake i deke. Ovo bi moglo pogoršati potencijalne porodične probleme i podstaći intervenciju roditelja.Ograničite svoj odnos sa roditeljima.Održavajte ove granice, bez preterivanja, međutim, do tačke razvoja patologije.Negujte svoju autonomiju i nezavisnost, svoje dece i roditelja.

Foto: Unsplash.com

Dogovorite se o pravilima obrazovanja vaše dece.Ne dodeljujte bakama i dekama više odgovornosti i obaveza nego što ste već utvrdili.Nagradite roditelje za pomoć.Otvoreno razgovarajte o onome što vas se tiče.Obratite se specijalistu.

Autor: redportal.rs

#Baka i deka

#baba

#bake i deke

#deca

#deda

#unuci

#vaspitanje