Imaju sve simptome

Prošle nedelje park San Dijego safari je izdao saopštenje u kome navodi da su neke od gorila, koje se nalaze u zatočeništvu, inficirane koronavirusom. Ovo je prvi slučaj zaraze velikih primata.

Park se odlučio na testiranje životinja nakon što su 6. januara primećeni prvi simptomi. Osoblje je poslalo uzorke stolice, koji su pokazali prisustvo infekcije i potom i zvanično potvrdili dijagnozu.

Prema istraživanjima objavljenim prošle jeseni u časopisu Precedings of the National Academy of Sciences, veliki primati poput gorila, šimpanza i orangutana su visoko podložni zarazi jer su u bliskoj genetskoj vezi sa ljudima.

Park nije izolovao zaražene gorile i planira dalja testiranja u slučaju širenja virusa. Najveći problem predstavlja njihova društvena organizacija, pošto žive u čoporu koji vodi jedan mužjak. Izdvajanjem bi mogao da se naruši odnos sa alfa mužjakom.

Ovakvi primeri "skakanja" virusa sa vrste na vrstu su vrlo važni u daljim istraživanjima u kontekstu borbe protiv pandemije. Inficiranjem različitih vrsta koronavirus može dalje mutirati i "skočiti" nazad na ljude, stvarajući nove sojeve patogena koji su imuni na dosadašnje lekove.

Autor: Theresa Machemer / redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Gorile

#Korona virus

#San Dijego

#covid 19

#gorila

#korona

#koronavirus