Neustrašivi ratnici sa Himalaja

Kada je 1815. godine britanska vojska je pokušala da osvoji Nepal, nepalski ratnici Gurke, lako su ih porazili. Tako su britanski oficiri odlučili da će, ukoliko ne budu mogli da ih pobede, navesti Gurke da im se pridruže. Mirovnim sporazumom zaustavljeno je svako osvajanje Britanije u Nepalu, a Gurke su pristale da budu regrutovane u kraljevsku vojsku.

Gurke su se borile u nekoliko ratova, uključujući i svetski i Foklandski rat. Poznati kao neki od najveštijih i najžešćih ratnika na svetu, Gurke su impresionirali (i prestrašili) sve oko sebe.

Gurke vode poreklo od Radžputa iz severne Indije, koji su došli u Nepal sa zapada. Radžputski princa Bapu Ravala je bio učenik svetog hindu ratnika iz 8. veka Guru Goraknata. Bapu Raval je osnovao kuću Mevar, a on je bio prvi Gurka i predak kraljevske porodice Nepala, kao i Rana dinastije u Nepalu.

Guru Gorkanat je zamolio Ravala i njegove ljude da oslobode tada hinduski i budistički Avganistan od muslimanske invazije. Bapa Raval je sa Gurkama oslobodio Avganistan, koji se tada nazivao Gandhar. Gurke su tako zaustavile muslimanski prodor u 8. veku. Pod vođstvom maharadže Narajana Šadeva, Gurke su 1768. zauzele Nepal, a hinduizam je postao državna religija.

Kada je Indija postala nezavisna Gurke su se i dalje zapošljavale u britanskoj i indijskoj vojsci. Sadašnje Gurke se po međunarodnom pravu ne tretiraju kao plaćenici, nego kao pravi vojnici britanske vojske. Nalaze se u posebnim jedinicama Gurki, ali služe pod istim pravilima kao i ostali britanski vojnici. Slično je i za Gurke u indijskoj vojsci.

Foto: Wikipedia.org

Koliko su Gurke nuestrašive govori podatak da je 1945. godine strelac Lahiman Gurung bio je smešten u rov sa samo još dvojicom muškaraca kada je na njih preko 200 japanskih vojnika otvorilo vatru. Gurungovi drugovi su teško ranjeni. Dok su granate letele jedna za drugom, Gurung je svaku pokušao da baci nazad.

Sa prve dve je bio uspešan, ali mu je treća mu eksplodirao u desnoj ruci. Prsti su mu bili otkinuti, a lice, telo i desna ruka i noga teško ranjeni.

Dok su Japanci jurišali na rov, Gurung je levom rukom držao pušku, porazivši 31 neprijatelja i sprečavajući Japance da napreduju. Gurung je preživeo, a kasnije te godine nagrađen je Viktorijinim krstom.

U Avganistanu 2010. godine narednik Dipprasad Pun sam se borio protiv 30 talibanskih vojnika. Dok je Pun držao stražu na krovu kontrolne tačke, napadači su na kompleks napali sa svih strana.

Foto: Printscreen YouTube

Punu je trebalo manje od sat vremena da ih sve pobije. Prošao je svo svoje streljivo - 400 metaka i 17 granata, kao i minu koja je eksplodirala - da bi pobedio svakog napadača. Kada mu je ponestalo municije, talibanski vojnik popeo se na krov, ali ga je Pun ubio kundakom puške.

Punova hrabrost nagrađena je Primetnim galantnim krstom, drugim najvišim britanskim vojnim odlikovanjem nagrađenim za hrabrost.

Gurke su poznati po tome što nose kukri nož - nacionalno oružje Nepala. Kukri je zakrivljeni nož od 18 inča. Nijedan Gurkha ne ide u bitku bez kukrija. Za Gurke je zarađivanje kukrija čast i ne uzima se olako. Kaže se da kad god Gurka izvuče svoj kukri mora da "okusi krv", inače bi njegov vlasnik izvadio krv iz sebe pre nego što ga vrati u korice.

Danas se kukri koristi kao alat na polju i tokom kuvanja.

IZVOR: YT / Forces TV

Autor: redportal.rs

#Gurke

#Nepal

#Velika Britanija

#Vojnici

#vojska