U tvitu se navodilo da su muslimanke iz Sinđanga "mašine za rađanje dece"

Tviter je zaključao nalog kineske ambasade u Vašingtonu zbog tvita koji je opravdavao kinesku politiku prema Ujgurima u Sinđangu, što je Tviter okarakterisao kao kršenje pravila protiv dehumanizacije ljudi.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da zbunjeno ovakvim potezom i da je odgovornost ambasad da opozovu ovu dezinformaciju i saopšte istinu.

Kineska ambasada (@ChineseEmbinUS) postavila je tvit ovog meseca koji kaže da su muslimanke u Sinđangu emancipovane i da više nisu "mašine za rađanje dece", pozivajući se na studiju koju je objavio medij pod kontrolom kineske vlade - China Daily.

Tvit je blokiran od strane Tvitera i zamenjen je saopštenjem da više nije dostupan. Pored toga što Tviter blokira tvitove koji krše pravila ove platfore, zahteva se od korisnika da sami obrišu sporan tvit. Kineska ambasada nije objavljivala nove tvitove još od 9. januara.

Blokiranju ovog naloga usledio je ogroman pritisak i na Džeka Dorsija, osnivača Tvitera, samo dan nakon suspendovanja naloga Donalda Trampa.

Autor: redportal.rs

#SAD

#Ujguri

#kina

#tviter