Niste same!

Bivše studentkinje Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu pokrenule su na Fejsbuku stranicu Nisam tražila. Sve devojke koje su pretrpele seksualna zlostavljanja mogu anonimno da iznesu svoja traumatična iskustva.

- Nakon što je glumica Milena Radulović optužila za silovanje naizgled uglednog profesora i reditelja Miroslava Aleksića, u samo nekoliko sati povezale su se žene iz celog regiona. Ispričale su svoje traume i jedna drugoj poručile - #NisiSama - stoji u opisu ove stranice.

Danas je na njihovoj stranici osvanulo obaveštenje za medije i javnost:

Opisi nasilja, zlostavljanja i uznemiravanja koje smo mogli čitati u proteklim danima su nas potresla i deprimirala. U ovom trenutku, njihova pristizanja u inbox naše stranice su prevazišla sve kapacitete koje mi kao neformalna grupa imamo i možemo ponuditi. Ovakav odjek je iznimno važan i stoga se prema njemu želimo odnositi odgovorno i informirano. Uz želju i nastojanje da ohrabrimo što više istinitih svjedočanstava da dospiju u javni prostor te tako zaista pokrenu pozitivne promjene u našem društvu, te odgovornost koju kao građanke osjećamo prema svim žrtvama različitih oblika nasilja, privremeno zaustavljamo objavljivanje na ovoj stranici. To nipošto ne znači da je ovdje kraj. Molimo vas da vaša iskustva i dalje dijelite s nama. Mi ćemo se u međuvremenu posavjetovati sa iskusnim aktivistkinjama i aktivistima, informisati pri relevantnim institucijama, i tako nastaviti odgovorno navigirati nevjerovatan odjek koji ove snažne i hrabre objave nastavljaju imati. Javnost i medije pozivamo da učine isto – stoga s vama dijelimo iznimno koristu listu kontakata za pomoć i edukaciju na koju nam je ukazala Ženska mreža BiH.

IZVOR: FB / Nisam tražila

Autor: redportal.rs

#nasilje

#nisisama

#podrška

#Žrtve