Mali i inteligentni kapućineri 😊

Četiri mala kapućinera (vrste majmuna) u brazilskom nacionalnom parku Siera de Kapivara koriste oruđa. Prema novim podacima, ovi primati koriste oruđe u obradi hrane već 3.000 godina - što je najstariji slučaj (van Afrike) primata koji su otkrili oruđe.

Otkriven je i ceo lokalitet, koji sadrži slojeve zaobljenih kamenčića, koji su lokalni kapućineri proizveli tokom vremena da bi im bilo lakše da uz pomoć njih otvaraju orašaste plodove i semenke. Iako ima ranijih dokaza da su primati koristili oruđe (šimpanze pre 4.000 godina na Obali Slonovače), samo u Seri de Kapivari je to kontinuirano i tokom dugog vremenskog perioda. Takođe, kamene alatke vremenom variraju po obliku i veličini, što pokazuje da su kapućineri pravili različite tipove oruđa zavisno od potrebe.

Ovaj slučaj u velikoj je vezi i sa našom praistorijom. Najstariji sačuvani dokazi stvaranja oruđa hominida pripadaju ili Australopitekusu afarenzisu ili Kenjantropusu platiopsu i stari su preko 3,3 miliona godina. Ali pre nego što su rani hominidi počeli namerno da modifikuju kamen, smatralo se i za njih da su koristili grube i neobrađene sirovine - istovetno poput malih kapućinera u Seri de Kapivari.

Okresivanje

Dugo vremena se smatralo da je stvaranje alatki isključivo osobina ljudi, ali nakon decenija istraživanja ova teza je u potpunosti prokazana kao netačna. Različite životinje, od ptica pa sve do šimpanzi, koriste alate - šimpanze čak i koplja u lovu na manje sisare.

Tako je i sa kapućinerima u Seri de Kapivari, koji i danas koriste različite oblike kamena da razbiju tvrde ljuske indijskog oraha - alatke koje idu od veličine 5 cm pa sve do veličine ljudske pesnice.

Vekovima su lokalci i putopisci prenosili priče o kapućinerima koji koriste oruđe. Ovo ponašanje je bilo potvrđeno u zatočeništvu, kao i u eksperimentima koji su sprovođeni na njima. Ali niko nije verovao da je ova navika nastala prirodno u divljini.

Tek 2016. godine naučnici koji su istraživali ovaj region objavili su preliminarne rezultate, koji pokazuju minimalnu kontinuiranost korišćenja oruđa kod ovih primata u trajanju od 700 godina.

pročitajte još

Ostrvo hobita 💗

Promene u ishrani? 🤔

Nakon 4 faze iskopavanja, naučnici su prošli kroz 3.000 godina sedimenata. Kao što smo već naveli, jasno se vide promene u korišćenju tipa instrumenata. Sve do pre 560 godina čini se da su kapućineri koristili samo manje oblutke kamena, što može ukazivati da im je izvor hrane bio manji.

Međutim, nakon toga počinju da se koriste sve veći oblici kamena, što ukazuje da je bilo potrebno više snage i jači udarac za ono što su hteli kao hranu. A pre 300 godina su se odlučili na one tipove kamena koje i sada koriste.

Ako definišemo kameno doba kao period kada su određene individue počele da koriste kamen kao oruđe, kapućineri su uveliko u njemu. Da li će se to kameno doba, kao kod ljudi, razviti dalje u kompleksnije oblike društvene organizacije i eksploatacije resursa, ostaje da vidimo. 😄

Autor: Michael Greshko / redportal.rs

#Brazil

#Kapućineri

#Majmuki u kamenom odbu

#Majmuni i alat

#Pametni majmuni