Potvrdio Entoni Blinken, novi državni sekretar u Bajdenovoj administraciji

Izabrani predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden i njegova administracija, nastaviće da priznaju Huana Gvaida kao predsednika Venecuele. Ovo je potvrdio Entoni Blinken, novi državni sekretar u Bajdenovoj administraciji.

Blinken je saopštio članovima američkog Senata da će Bajden krenuti ka značajno efektivnijem pristupu i sankcionisanju Venecuele, sa ciljem da sruši Nikolasa Madura sa vlasti, a koji još uvek ima kontrolu nad državom. Dalje navodi da će nova administracija gledati da pristupi sa humanitarnog aspekta.

Sjedinjene Države, uz nekoliko drugih država, priznaju Gvaida kao predsednika još od kad je Maduro optužen da je 2018. godine pokrao izbore.

Treba nam efektivna politika koja će vratiti demokratiju Venecuele, a sve treba da počne sa poštenim i fer izborima.

Gvaido pokušava da svrgne Madura koji je optužen od dela međunarodne zajednice za uništavanje ekonomije, korupciju i kršenje ljudskih prava. Maduro za Gvaida kaže da je "američko kuče" koje pokušava da sprovede državni udar.

Evropska unija od skoro ne priznaje Huana Gvaida kao predsednika Venecuele, nakon što je opozicionar izgubio kontrolu na parlamentom u Venecueli. Sada je "jedan od aktera u Venecueli koji pokušava da vrati demokratiju ovoj državi".

Autor: redportal.rs

#Gvaido

#Inauguracija

#Maduro

#bajden