Usporava se starenje za oko 25%

Naučnici iz Pekinga razvili su novu genetsku terapiju koja može da uspori neke od efekata starenja i produži životni vek kod živih bića. Očekuje se da će verovatno u jednom trenutku biti dostupan ljudima za korišćenje, s obzirom da se sada testiranje uglavnom sprovodi na životinjama.

Metod koji je detaljnije opisan u međunarodnom naučnom časopisu za medicinu ranije ovog meseca, uključuje gen pod nazivom kat7 za koji naučnici veruju da je ključni kod starenja. Kineski naučnici tvrde da je ovo prva terapija ovakvog tipa na svetu, kao i da ovakvi rezultati još uvek nisu zabeleženi.

Ovaj miš nakon 6 do 8 meseci pokazuje značajno poboljšanje svih karakteristika. Najbitnije od svega je što im se životni vek produžava za oko 25%.

Naučnici su identifikovali oko 100 gena od 10.000 i zaključili su da kat7 jeste najefikasniji gen koji utiče na starenje. Kat7 je jedan od desetine hiljada gena koji su pronađeni u ćelijama sisara. Naučnici su ga isključili u jetrama miševa koristeći metod lentivirusnog vektora.

Međutim, kineski naučnici navode da je ovaj metod još uvek daleko od mogućnosti primene na ljudima.

Autor: redportal.rs

#kina

#starenje

#terapija