Pronađena kopija dela pod nazivom SALVATOR MUNDI

Policija u Napulju pronašla je kopiju slike Salvator Mundi Leonarda da Vinčija iz 16. veka, koja je ukradena prošle godine iz muzeja u tom gradu.

Nije precizirano kada je tačno slika ukradena, ali se u izveštajima navodi da je slika u januaru 2020. godine vraćena u muzej nakon izložbe u Rimu, prenosi CNN. Kopija Da Vinčijeve slike delo je jednog od njegovih studenata i čuvala se u Muzeju Doma u bazilici San Domeniko Mađore, a pronađena je u sobi u stanu 36-godišnjeg muškarca koji je uhapšen.

IZVOR: YT / Christie's

Portret je rađen po uzoru na Leonardov čuveni prikaz Hrista sa jednom rukom uzdignutom u blagoslov, a drugom držeći kristalnu kuglu, a brojne kopije dela su za života umetnika napravili njegovi studenti i asistenti.

Iako se ne zna tačno ko je autor ukradene kopije, smatra se da ju je naslikao neko iz da Vinčijeve radionice krajem 16. veka, a u muzeju navode da je autor najverovatnije njegov student Đirolamo Alibrandi i da ju je iz Rima u Napulj preneo savetnik cara Svetog rimskog carstva Šarla V, Đovani Antonio Musketola.

Originalna slika Salvator Mundi prodata je na aukciji 2017. godine za rekordnih 450,3 miliona dolara i time je postala najskuplje prodato umertničko delo. Smatra se da je kupljena u ime saudijskog princa prestolonaslednika Mohameda Bin Salmana i od prodaje nije viđena u javnosti. Iako je Luvr u Abu Dabiju najavljivao da će izložiti sliku odložio je to bez ikakvog objašnjenja.

Autor: Tanjug/redportal.rs

#Leonardo da Vinči

#Salvator Mundi

#kopija

#portret