Svetitelj je pogubljen zbog upozorenja kralju i njegovoj ženi da čine preljubu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Jovana Krstitelja. Ovaj praznik samo je jedan od praznika posvećenih njemu.

Sveti Jovan je dete sveštenika Zaharije i Jelisavete, roditelja koji dugo nisu mogli da imaju dece. Godinama su molili Boga da im podari dete, i Bog im je želju uslišio. Po Jovanovom rođenju usledilo je veliko slavlje. Kada su rođaci koji su došli da čestitaju rođenje deteta pitali za ime, očekivali su da dete dobije ime po ocu, međutim njegova majka se sa tim nije slagala. Detetu je dato ime Johanan što na hebrejskom znači milostiv.

Kada je Sveti Jovan napunio dovoljan broj godina, napusto je roditeljski dom i otišao je u pustinju blizu reke Jordan, a vreme je provodio u postu i molitvi, osnovna hrana su mu bili pustinjski med i bilje. Po okolini Jordana propovedao je o hrišćanstvu i pozivao je svoje sunarodnike na pokajanje, a mnogi su se pokajali za svoje grehe i tražili su da ih Jovan krsti.

Po Jevanđelju Sveti Jovan je krstio Isusa Hrista oko njegove tridesete godine kada je Isus otišao da ga krsti na reci Jordan. Nakon što ga je Jovan potopio u reku Jordan i krstio ga, sa neba se na Isusa spustio Duh sveti u vidu goluba i Božji glas je progovorio: "Ti si sin moj ljubljeni. U tebi mi sva milina".

Po predanju, Sveti Jovan je pogubljen po nagovoru Herodijade, žene Iroda Antipe, jer im je prigovorio zbog preljuba. Irodijada se udala za kralja Iroda, brata njenog muža Filipa, koji je bio živ.

Na Svetog Jovana po srpskom narodnom predanju vernici ne bi trebali da uzimaju nož koji podseća na stradanje Isusovo. Ništa se ne jede i ne pije što je crveno, jer ta boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv. Ljudi iz Hercegovine na ovaj dan ne obavljaju teže poslove i vode računa da ne rade ništa oko semenja.

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: redportal.rs

#Isus Hristos

#Jordan

#krštenje

#preljuba

#sveti jovan