Tim eksperta iz SZO je poslat u Kinu da istraži poreklo koronavirusa

Koronavirus je prvi put identifikovan u Vuhanu januara 2020. godine i većina naučnika i dalje tvrdi da je tamo i nastao.

Iako neki sumnjaju na to da je COVID-19 bio prisutan u Italiji i Španiji 2019. godine i da je zaslužan za povećan broj zapaljenja pluća u Francuskoj mnogi naučnici se ipak ne slažu sa tim da je virus došao u Vuhan iz Evrope.

Najbliži srodnik tom virusu je RaTG13 virus, koji je pronađen kod šišmiša na jugozapadu Kine. Genetsko poklapanje je 96.2% i vrlo je verovatno da je upravo u tom delu sveta i nastao koronavirus.

Prve infekcije su nastale na Huanan pijaci u Vuhanu, mnogi smatraju da je tu nulti pacijent nastao i da je vrlo verovatno neki trgovac koji je bio u kontaktu sa zaraženim mesom.

Mada je ova verzija događaja i previše jednostavno da se objasni infekcija od koronavirusa.

Kineski istraživači su rekli da postoje 2 vrste ovog virusa i da je samo jedna povezana sa pijacom.

Dodali su da je virus neobično preadaptiran za ubrzano širenje među ljudima, što govori da je vrlo verovatno imao kontakt sa ljudima i ranije.

SZO istraživači su želeli da saznaju preko koje vrste se ovaj virus preneo sa šišmiša na čoveka.

Nekoliko istraživanja je ukazalo na zmije i vizone kao potencijalne životinje, kao i na ljuskavce koji se ilegalno uvoze u Kinu.

Dok druga istraživanja pokazuju da je prenos virusa bio direktan i da ga je trgovac šišmiša preneo nekome.

Istraživači do sada nisu izbacili mogućnost da je virus slučajno pušten iz laboratorije u Vuhanu.

Ne postoje pokazatelji da virus sadrži sintetičke dodatke ali postoji mogućnost da je u procesu "gain of function" gde se virus u laboratoriji veštački forsira da bude infektivniji na ljudski organizam.

Još jedno objašnjenje postoji zašto je otkriven tek u Vuhanu. Postoji mogućnost da je mesecima postojao ali da se zbog prirodne selekcije nije toliko primećivao.

Eksplozivna zaraza je moguće nastala na pijaci koja je bila idealno mesto za ovakvu rapidnu transimisiju virusa.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#SZO

#poreklo

#virus