Protesti su otpočeli nakon što je 4. januara vozač audija na trotoaru usmrtio dečaka i oca troje dece

Ispred zgrade Osnovnog suda u Nišu i ove subote nastavljena su protestna okupljanja Nišlija koji traže izmenu zakona o saobraćaju i pooštravanje kaznene politike, kako bi se saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom kvalifikovale kao krivična dela.

Protesti su otpočeli nakon što je 4. januara vozač audija na trotoaru usmrtio dečaka i oca troje dece.

Porodica tragično nastradalog dečaka Andreja Prenkljušaja (12) oprostila se od mališana koji je poginuo 4. januara oproštajnim pismom, koje možete pročitati u tekstu ispod:

Jovana Petković preminula je nekoliko dana nakon što se mladić sa više od jednog promila alkohola u krvi i probnom vozačkom dozvolom, prošavši na crveno neprilagođenom brzinom, zaleteo u njen automobil 21. novembra.

Organizator protesta Milan Miljković kaže za Kurir televiziju da mu je neverovatno to što ga mnogi sugrađani optužuju kao krivca za pojačane kontrole na niškim ulicama.

Foto: niskiportal.rs

Milan Miljković rekao je da su se građani okupili kako bi inicirali promenu zakona i tretiranje saobraćajnih nesreća kao krivičnih dela, a ne saobraćajnih prekršaja. Prema njegovim rečima, niko od građana ne učestvuje u protestu iz političkih razloga, već zato da bi deca mogla da šetaju gradom bez opasnosti da će neko od vozača da ih „pokosi".

Učesnici protesta su mirnom šetnjom od Sinđelićevog trga preko Bulevara Zorana Đinđića stigli do Bulevara Medijana i mesta na kojem je audi usmrtio pešake Andreja Prekljušaja (12) i Dejana Ilića (48). Građani su na mestu nesreće zapalili sveće i najavili da će se na Bulevaru Medijana ponovo, 4. put, okupiti naredne subote u 15 časova.

Autor: niskiportal.rs / redportal.rs

#Niš

#nesreća

#protest