Nove mere vlasti omogućiće ulaz u 166 kafića samo stanovnicima Holandije

Jednom kada zemlje ponovo budu otvorene za putovanje, ako na odmoru posetite grad Amsterdam, videćete muzej Van Goga, okrugu Crvenih svetlaa, kuću Ane Frank, stadion Ajak , natpis IAMSTERDAM, gde možete potvrditi svoje prisustvo u gradu poput Armstronga na mesecu. Što se tiče poznatih kafića u gradu, bolje je da zaboravite na njih.

Nove mere vlasti omogućiće ulaz u 166 kafića samo stanovnicima Holandije.

S vremena na vreme, bilo kom turistu koji poseti Amsterdam možda neće biti dozvoljeno da uđe u kafiće, kafiće u kojima se može kupiti i pušiti marihuana. Mera koju su preduzele gradske vlasti je pokušaj suzbijanja organizovanog kriminala i narko turizma, što kritikuje veliki broj stanovnika i profesionalaca.

Foto: pexels.com

Gradonačelnica grada, Femke Halsema, predložila je mere koje će omogućiti pristup 166 kafića u gradu samo onima koji imaju pravo boravka u Holandiji. Prema Guardianu, vladina istraživanja pokazuju da 58% turista koji posećuju Amsterdam odlazi uglavnom radi konzumiranja kanabisa, dok opštinske studije ističu postojanje manje od 70 kafića, ako se poslužuje samo lokalno stanovništvo.

Politika droga u Holandiji je donekle neobična. Marihuana je obično ilegalna, ali posedovanje manje od pet grama dekriminalizovano je od 1976. U isto vreme, proizvodnja kanabisa takođe ostaje ilegalna, ali kafići smeju da je prodaju.

Foto: Instagram.com/wamsterdsm

Halsema je rekla da će meri trebati nekoliko mjeseci da se vidi kako će biti efikasna, jer treba da postoje konsultacije i prelazni period za trgovce, kao i plan garancija za one koji imaju dozvolu za prodaju.

Mnogi trgovci pozdravljaju odluku, ali Udruženje kafića veruje da će ta mera navesti turiste da marihuanu kupuju na ulicama.

Autor: redportal.rs

#Amsterdam

#COVID-19

#koronavirus

#putovanja