Vernici se pozdravljaju pozdravom: Bog se javi! Vaistinu se javi!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici noćas dočekuju praznik Bogojavljenje. Ovaj praznik slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu. Vernici se pozdravljaju sa pozdravom; Bog se javi! Vaistinu se javi!

Po predanju do 30. n. e. Isus Hristos je kao drvodelja živeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom. Kad je napunio 30 godina, Isus Hrist odlazi na reku Jordan da ga Sveti Jovan Krstitelj krsti u reci. Ugledavši Isusa Hrista kako dolazi sv. Jovan Krstitelj reče: "Gle jagnje Božije koje uzima na sebe grehove sveta". Po krštenju Hrista, a ono je obavljano tri puta potapanjem i otpuštanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na desno rame Isusa slete Sveti Duh u obličju belog goluba. 

Na Bogojavljenje mnogi vernici poštuju običaj plivanja za Časni krst gde se skupi dosta ljudi, obično se pliva u reci ili jezeru. Svi učesnici trke kreću u isto vreme i ko prvi prepliva 33 m i stigne do Časnog krsta, on je pobednik.

IZVOR: YT / Novosti

U našem narodu rasprostranjeno je verovanje da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja ispunjava. Takođe, običaj je da neudate devojke veče pred Bogojavljenje stave ogledalce ispod jastuka, jer se veruje da će tako sanjati mladića za koga će se udati. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljenska voda.

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: redportal.rs

#Bogojavljenje

#plivanje

#praznik

#spc

#časni krst