Bez obzira na pandemiju koronavirusa, kineska ekonomija godinu završila u dobrom stanju

Poslednji kvartal 2020. godine Kina je ekonomski završila dosta bolje nego što su ekonomski analitičari predviđali.

Bruto društveni proizvod zabeležio je rast od 2,3% u toku 2020. godine što je čini jedinom velikom svetskom ekonomijom koja nije zabeležila pad. Sve ostale ekonomije su zabeležilo značajno lošije rezultate pre svega zbog pandemije koronavirusa koja je pored velikih ljudskih žrtava nanela i ogromne ekonomske gubitke.

Brzina oporavka 2. najveće svetske ekonomije od posledica pandemije koronavirusa iznenadila je brojne stručnjake. Veliki izgledi za ovakav rezultat nisu se davali i zbog sukoba između Sjedinjenih Država i Kine, međutim, izgleda da su u ovom sukobu Sjedinjene Države izvukle deblji kraj.

Kineski bruto društveni proizvod zabeležio je rast od 6,5% u poslednjem kvartalu, što je za 0,4% više od predviđenog i za čak 1,6% veći rast od onog koji je zabeležen u prethodnom kvartalu (4,9%).

Za 2021. godinu najavljuje se najveći rast kineske ekonomije u poslednjih 10 godina. Očekuje se da rast bude oko 8,4% što u apsolutnim brojevima predstavlja ogroman skok. Predviđeni rast od 8,4% je duplo veći od onog koji se predviđa za Sjedinjene Države u 2021. godini i on iznosi oko 4,1%.

Autor: redportal.rs

#BDP

#Ekonomija

#GDP

#SAD

#kina

#rast