Tokom protesta je došlo i do sukoba sa policijom, a povređeno je sedam policajaca i dva demonstranta

Stotine italijanskih studenata već nekoliko sedmica protestuju protiv italijanske podrške Izraelu u sukobu sa Palestinom. Anticionističke demonstracije uključuju gradove poput Torina, Pize, Napulja i Rima i neretko se završavaju sukobima sa policijom. Danas je nivo bezbednosti podignut na čitavoj teritoriji Italije, jer se u toj zemlji proslavlja Dan pobede nad fašizmom.

Noseći palestinske zastave uz uzvike: "Sklonite cioniste sa fakulteta", stotine studenata je protestovalo na ulicama Torina, sukobivši se sa policijom. Tom prilikom povređeno je sedam policajaca i dva demonstranta. Specijalna italijanska policija Digos idenfitikovala je tridesetak studenata protiv kojih će biti podneta krivična prijava.

View this post on Instagram

A post shared by LPC (@landpalestine)

IZVOR: IG / vpalestinet

Studenti su krenuli od zgrade Palaco Nuovo, sedišta Fakulteta humanističkih nauka, pokušavši da stignu do zamka Valentino, gde je bila u toku konferencija ministra nauke sa stručnjacima za poljoprivredu.

- Tražimo da se prekinu pozivi ministara za saradnju Italije i Izraela u oblasti tehnologije na kopnu, vodi i optici. Optika se koristi direktno za vojnu upotrebu, ona na kopnu i vodi se već koristi za podršku izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija - poručio je predstavnik studenta Sebastijano Bergamo, a prenosi RTS.

Studenti rimskog Univerziteta Sapijenca, uz uzvike "Isterajmo rat sa fakulteta", pre nekoliko dana vezali su se lancima i započeli štrajk glađu, te postavili šatore ispred Univerziteta.

Oni apeluju na čitavo italijansko društvo da podrži njihove zahteve ne bi li se, po njihovim rečima, zaustavio genocid u Palestini.

U sukobima sa policijom, koja ih je gurala štitovima i pendrecima, povređeno je nekoliko osoba među kojima i policajci. Dve osobe su uhapšene.

Jevreji upozoravaju na rast antisemitizma

Pojedini studenti jevrejskog porekla, koji su pristali da govore za medije, rekli su da se u Italiji šire negativna osećanja prema jevrejskom narodu, te da su iz predostrožnosti odavno prestali da nose tradicionalnu kipu (mala kapa koja se nosi na temenu), a mnogi su skinuli priveske sa Davidovom zvezdom.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je na svom profilu na mreži Iks napisala da potpuno osuđuje nasilje, napade i uništavanje Rektorata, kao i policijske stanice u kojoj je jedan rukovodilac pretučen.

Premijerka je napisala da to nisu protesti već zločini i izrazila solidarnost sa povređenim policajcima, sa svim organima reda i sa profesorima Univerziteta.

IZVOR: X / GiorgiaMeloni

- Ovde smo jer tražimo od rukovodstva Univerziteta, kao što to činimo već nekoliko sedmica, da se stavi na stranu palestinskog naroda, kao i da preduzmu mere koje su neki rektori već preduzeli. Tražimo od rektorke Polimeri da prekine saradnju sa fondacijom Med Or, kao i da privremeno blokira sve konkurse i saradnju našeg univerziteta sa izraelskim. Mi ćemo nastaviti da dajemo podršku palestinskom narodu - istakla je studentkinja Univerziteta Sapijenca koja je učestvovala u protestima.

Danas se u Italiji proslavlja dan oslobođenja od fašizma, što je oduvek podrazumevalo veliki broj manifestacija na italijanskim trgovima i ulicama.

No, nikada kao danas manifestacije nisu bile toliko podeljene, uz veliki rizik od nereda zbog rata na Bliskom istoku.

Mere bezbednosti u italijanskim gradovima su pojačane jer su članovi studentskog pokreta za Palestinu upozorili da danas ne sme biti izložen nijedan simbol cionista, tražeči od rukovodstva italijanskih univerziteta, kao i od jevrejske zajednice, da se distanciraju od države Izrael.

Autor: Rts.rs