Rusi uspešno testirali novu raketu

U Rusiji je uspešno završeno testiranje najnovije PVO vođene rakete Strela 9M333 koja može da pogodi krstareće rakete, dronove i niskoleteće avione i helikoptere, saopštio je Koncern Kalašnjikov.

Raketa Strela 9M333 predviđena je za korišćenje u protivvazdušnom raketnom sistemu Strela 10M postavljenom na šasiju sa gusenicom.

- Raketne probe uspešno su završene na poligonu Donguz u Orenburškoj oblasti. Počela je serijska proizvodnja rakete za Ministarstvo odbrane Rusije - precizira se u saopštenju. Raketa ima tri načina rada tragača: fotokontrast, infracrveni i ometanje, što je njena najvažnija prednost u odnosu na druge rakete ove klase.

IZVOR: YT / Калашников 

Nedavno je i Belorusija tesitirala novu PVO raketu Osa. Poligon za vazduhoplovne i PVO snage postalo je mjesto na kojem se testira borbeno vozilo 9A33-2B iz sastava protivavionsko-raketnog kompleksa Osa.

Trenutno borbeno vozilo prolazi kroz ispitivanja. Krajem decembra izvedena je paljba na mete koje simuliraju helikopter i simulator vazdušne mete. Beloruska Osa uspešno je pogodila sve mete. 

IZVOR: YT / Госкомвоенпром РБ

Autor: redpotal.rs

#Belorusija

#Osa

#PVO

#Strela

#rakete

#rusija