Operacija Račak danas se izučava na vojnim akademijama širom sveta

ŠTA JE OPERACIJA RAČAK?

Operacija Račak je naziv za oružani sukob između srpske policije i albanskih terorista 14. i 15. januara 1999. godine u selu Račak u opštini Štimlje na Kosovu i Metohiji. Ova akcija izazvala je velike kontroverze i protivrečna mišljenja sa svim strana, ali je vremenom mnogo toga otkriveno.

Selo Račak je, inače, bilo okruženo rovovima, tu se nalazio jedan od štabova terorističke OVK, a na mestu događaja su pronađene i velike količine oružja i municije.

IZVOR: YT / RTS sajt - Zvanični kanal

ŠTA SE DESILO?

U toku noći 14. na 15. januar jedinice srpske policije pokrenule su operaciju suzbijanja terorista nakon napada na srpske policajce nekoliko dana ranije, a u trenutku prekida međunarodnih pregovora u Rambujeu. SR Jugoslavija je obavestila strane medije o planiranoj akciji i Associated press je sa obližnjeg brda pratio celu akciju. Akcija, koja je trajala celu noć, završila se porazom albanskih terorista.

EPILOG

Ne čekajući rezultat istrage, šef Međunarodne misije na Kosovu i Metohiji Vilijam Voker je već 15. januara ujutru saopštio da su "srpske vladine snage bezbednosti počinile masakr". U istom trenutku se oglašava američki predsednik Bil Klinton tvrdnjom da su "nevini ljudi, žene i deca odvedeni iz svojih domova u jednu jarugu, prisiljeni da legnu u prašinu i pokošeni paljbom". Zapadna međunarodna zajednica u jednom danu se podigla i okrivila srpsku stranu zahtevajući agresiju na SR Jugoslaviju.

IZVOR: YT / račak

Međutim, istražnom sudiji prištinskog suda Danici Maksimović je bio zabranjen ulaz na "teren" kako bi izvršila pregled i obdukciju tela, dok ekspertiza finskih patologa, koje je angažovala EZ, nije dokazala da je reč o masakru nad civilima već se radi o razmenjenoj vatri pripadnika OVK i srpske policije.

IZVOR: YT / Sputnik Srbija

Tri ekipe forenzičara - jugoslovenska, beloruska i finska - utvrdile su da su na telima poginulih u selu Račak pronađene samo rane iz vatrenog oružja, i to iz daljine, kao i da su na rukama ubijenih pronađene čestice baruta što znači da su pružali otpor i učestvovali u borbi na terorističkoj strani.

Finski patolog Helen Ranta izjavila je 17. januara 2004. nemačkom listu Berliner cajtung da je Voker odigrao odlučujuću ulogu u formiranju stava da se dogodio „masakr albanskih civila”  što – tvrdi ona – „nije bilo tačno”.  

- Na mene je vršen pritisak, najpre od nemačkog ambasadora, a ja sam morala da prvi izveštaj podnesem na uvid Vokeru koji se nije baš oduševio njime, jer nije bio u skladu sa njegovim stavovima i onim što je ranije rekao, pa je od besa polomio olovku i njome me je gađao. Vikao je i tražio da se napiše da je reč o masakru albanskih civila - izjavila je Helena Ranta.

U filmu Kraj – osuđeni na progonstvo Ranta je u pred kamerama ruskih novinara Baranova i Zamislova pokazala originalan izveštaj sa zaključkom da se u Račku nije dogodio masakr civilnog stanovništva, već su to tela „pripadnika OVK”. To je ponovila i u svojoj autobiografskoj knjizi.

- Pred početak NATO napada bilo je jasno da je čitav niz zapadnih vlada zainteresovana za verziju događaja po kojoj bi svu odgovornost snosila srpska strana. Međutim nisam mogla da ponudim takvu verziju(...) Instrukcije sam dobijala od nemačkog ambasadora Paulsa  koji je od mene tražio da pripremim pisanu izjavu i prethodno je pokažem Vokeru.

IZVOR: YT / 015

RAČAK JE IZBAČEN IZ OPTUŽNICA U HAŠKOM TRIBUNALU

Na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu tužioci su povukli „slučaj Račak” iz optužnice. Iz optužnica protiv generala Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i ostalih ovaj slučaj je, takođe, izbrisan. Nekoliko godina kasnije NATO je ovu antiterorističku akciju srpske policije uvrstio u svoj Udžbenik za specijalce u kome je zapisano da je „primer efikasnosti specijalnih jedinica u borbi protiv terorista”. Nemačka državna televizija je već 2001. godine prikazala film Sve je počelo lažima o agresiji NATO-a, ali je taj film prikazan samo jednom .

IZVOR: YT / NoviBeograd45

Cilj Vokera i Zapada bio je da se obezbedi razumevanje svetske javnosti, a još neodlučne zapadne vlade pridobiju za agresiju na Jugoslaviju, koja je počela 24. marta bez odluke Saveta bezbednosti UN.

FILM O NATO AGRESIJI

IZVOR: YT / RUDAR7

U agresiji NATO snaga na SRJ, koja je trajala 78 dana, stradalo je prema nekim podacima 3.000 građana SRJ, a teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Autor: redportal.rs

#Kosovo i Metohija

#NATO agresija

#Terorizam

#operacija Račak