Stotine otpuštenih radnika upali sinoć na svoja bivša radna mesta

Argentina je juče saopštila da je otpustila 15.000 radnih mesta u državnim institucijama u okviru agresivne kampanje novog predsednika Havijera Mileija za smanjenje javne potrošnje, a otpušteni zvaničnici ponovo su upali na njihova radna mesta sa bubnjevima, zahtevajući da se ta odluka poništi.

Predsednikov portparol Manuel Adorni najavio je otpuštanja na konferenciji za novinare, opisavši ih kao ključno sredstvo za reorganizaciju javnog sektora koju je Majli najavio u predsedničkoj kampanji, sa ciljem, kako je rekao, "da se smanje troškovi država".

Otpušteni oficiri, dodao je, "možda nisu imali posebno definisane radne zadatke".

Stotine otpuštenih radnika, od kojih su neki obavešteni o otpuštanju prošle srede, a drugi prethodnih nedelja, upali su sinoć na svoja bivša radna mesta u Buenos Ajresu i drugim gradovima. Neki su udarali u bubnjeve, tvrdeći da je otkaz nepravedan i tražeći da se vrate na posao.

Uprkos kiši, gomila ljudi u zelenim majicama iz Udruženja državnih službenika (ATE), najvećeg sindikata u zemlji, okupila se ispred zgrada ministarstva. Bilo je i tuča kada je policija pokušala da ih otera.

Otpušteni radnici obećali su da će i dalje dolaziti u svoje kancelarije, a njihovi predstavnici su rekli da „borba tek počinje“.

Autor: redportal.rs