Žika i Andrijana se prisetili humanitarne misije i pesme posvećene njoj

U emisiji Rap&Roll kod Žike i Andrijane danas je bilo reči o projektu Live Aid, ali i o tome kako je Jugoslavija takođe uzela učešće.

IZVOR: YT / Red TV

Live Aid je bila humanitarna misija organizovana zbog činjenice da je glad u samo 2 godine odnela čak 400.000 života u Etiopiji. Bob Geldof i Midž Jur, potreseni ovom činjenicom, dolaze na ideju da napišu pesmu Do They Know It’s Christmas. Veliki broj njihovih britanskih kolega se odaziva akciji i oni zajedno snimaju ovu pesmu, a zarada od prodaje singla namenjuje se žrtvama gladi.

IZVOR: YT / PhoneixRising100

U Americi se takođe muzičari odazivaju i pridružuju akciji, te snimaju pesmu We are the world, čiji su autori bili Majkl Džekson i Lajonel Riči.

Godine 1985. 13. jula održan je rok koncert na više lokacija - London, Filadelfija, Sidnej i Moskva. Preko 60 miliona dolara je bilo prikupljeno. To je bio jedan od najvećih ikad realizovanih satelitskih i TV prenosa. Procenjuje se da je prenos uživo gledalo oko 1,5 milijardi gledalaca u 100 zemalja širom sveta.

U to isto vreme, ekipa najboljih jugoslovenskih vokala, predvođena Petrom Pecom Popovićem, koji je prvobitno došao na ovu ideju, organizuje se i snima svoj singl.

Popović je predložio da se snimi singl koji bi se prodavao uz tada veoma tiražni časopis Rock, te da se organizuje dobrotvorni koncert. Pesmu Za milion godina mnogi znaju, ali ne znaju i pozadinu njenog nastanka. Njihov bend zvao se Yu rok misija, a činili su ga: Oliver Mandić, Željko Bebek, Marina Perazić, Momčilo Bajagić-Bajaga, Aki Rahimovski, Slađana Milošević, Dado Topić, Masimo Savić, Zdravko Čolić, Jura Stublić, Peđa D' Boy i mnogi drugi poznati muzičari.

Ova pesma bila je predstavljena na osmočasovnom koncertu 15. juna 1985. u Beogradu. Bio je to 1. koncert održan u ime ove kampanje. Spot se prikazivao na mnogim televizijskim stanicama širom sveta, a 13. jula 1985. je bio prikazan i u okviru Live Aid koncerta u Londonu, na velikom video ekranu. Ovaj spot je takođe uključen u Live Aid DVD izdanje, koje je izdato 2004. godine.

IZVOR: YT / OfficialSladjana

Autor: redportal.rs

#Live Aid

#Yu rok misija

#Za milion godina