Kako je Hitlerova građevina postala luksuzni rezort

Hitlerov monumentalni kompleks za odmor na Rugenu ostatak je kompleksa koji je bio planiran za 20.000 gostiju. Reporter Majk Grunvald lutao je njegovim ruševinama 2005. godine, a potom se vratio se u leto 2019. godine - i bio zapanjen.

- Vetar s mora preseca nam jakne. Oblaci su tamni, poput lanca ruševina po kojima se koprcamo. Blok za blokom, kilometrima postavljaju obalu. To je poput bizarnog sna u kojem hodaš i hodaš, a nikad ne stižeš - navodi on.

Foto: Wikipedia.org

Izgrađen je po naređenju Adolfa Hitlera 30-ih, prema nacrtima nacističkog arhitekte Klemensa Kloca - čije prezime zapravo znači blok. Manični cilj: 20.000 ljudi istovremeno trebalo je da odmara u skoro 5 kilometara dugačkom kampu za odmor, koji je organizovala nacistička organizacija Kraft durch Freude (Snaga kroz radost), skraćeno poznata kao KdF. Njegova misija je bila da kontroliše i uskladi slobodno vreme nemačkog stanovništva. Svih 10.000 soba trebalo je da ima pogled na more, što objašnjava gigantsku dužinu konstrukcije.

IZVOR: YT / John Devlin

Prora savršeno predstavlja megalomaniju nacističkog režima - i njegovu nesposobnost. Kada je režim podstakao Drugi svetski rat 1939. godine, gradnja je prekinuta. Kompleks nikada nije završen. Nijedan turista iz KdF-a nikada nije odmarao u primorskom odmaralištu za 20.000 ljudi. Umesto toga, stambeni blokovi, koji su bili granate, vojno su korišćeni - kao kasarne, na primer, prvo pod nacističkim režimom, a zatim u komunističkoj Istočnoj Nemačkoj, DDR-u. Nakon pada Berlinskog zida i ponovnog ujedinjenja Nemačke, kompleks je zvanično bio istorijski naveden. Uselili su se muzeji i ateljei umetnika, ali su veliki delovi monstruozne građevine, koja se smatra najdužom te vrste na svetu, propadali.

Foto: Wikipedia.org

Foto: Wikipedia.org

Nakon više od šezdeset godina, kompleks Prora postao je ponovo aktuelan, kada je prava na njegovu obnovu kupila nemačka firma Metropole Marketing.Prora je od 2018. godine i zvanično postala odmaralište. U kompleksu se nalaze i hotel, omladinski hostel, banja, radnje sa luksuznom robom i restoranima.

Autor: redportal.rs

#Hitler

#Nacisti

#Nemačka

#hotel

#prora

#rezort