Sveti Vasilije Veliki gradio je azile, bolnice i narodne kuhinje, poznate kao Vasilijade.

Sveti Vasilije Veliki rođen je nekoliko godina posle priznavanja hrišćanstva kao religije od strane cara Konstantina. Svetitelj je rođen u imućnoj porodiici Vasilija i Emilije, oko 330. u Cezariji, u Kapadokijskoj oblasti u današnjoj Turskoj.

Vasilije potiče iz hrišćanske porodice, njegov ujak je bio episkop. Porodica ga je poslala na dalje školovanje u Atinu kod tada poznatog učitelja Evula. Školski drug mu je bio Grigorije Bogoslov.

Po povratku sa školovanja oko 356. postao je pravnik i rektor u svom mestu. Međutim, on uskoro napušta svoju profesiju i život posvećuje Bogu. U Egiptu kod arhimandrita Porfirija Sveti Vasilije Veliki se narednih godinu dana posvećuje asketizmu.

U njegovom kraju ljudi su počeli da prihvataju arijanki simvol vere, to je Vasilija uznemirilo, te se on vraća u rodni grad Cezariju i postaje sveštenik, potom gradi dobrotvorne ustanove kao što su azili, bolnice i narodne kuhinje, poznate kao Vasilijade.

Posle smrti mesnog episkopa izabran je novi ali on nije baš bio naklonjen Vasiliju pa se on povlači sa grupom monaha i svojom majkom Svetom Emilijom u manastir. Međutim, novoizabrani episkop Jevsevije šalje Vasiluju pismo pomirenja i od tada kreću u zajednički borbu protiv arijanstva.

Nakon smrti episkopa Jevsevija postavljen je za episkopa Cezarije, i na tom mestu se zadržao 10 godina. Kada je Vasilije postao episkop, car bio Valens koji je bio pristalica arijanstva. On i Vasilije nisu bili u dobrim odnosima pa je 371. odbio da mu se pokori. Vasilije je umro ubrzo nakon Valensove pogibije koja je otvorila put pobedi Vasilijeve teologije.

Običaji koji se vezuju za Vasilijev dan kojeg Srbi zovu i Mali Božić se razlikuju od kraja do kraja. U Vojvodini je nekada bio običaj da se na raskršćima pale vatre, dok se u Hercegovini ostaci badnjaka od Božića spaljuju na Mali Božić. Takođe, Novu godinu bi trebali dočekati budni, pa su mnoge devojke gatale da li će se te godine i za koga udati.

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: redportal.rs

#Mali Božić

#Nova Godina

#praznik

#sveti vasilije veliki