Rojters se poziva na 2 izvora koja kažu da će SAD uvesti sankcije zbog ruskog projekta

Stejt dipartment je ovog meseca rekao evropskim kompanijama da će im uvesti sankcije zbog pomoći Rusiji u izgradnji Severnog toka 2. Ovo je poslednji pokušaj odlazeće Trampove administracije da uspori finalizaciju ovog projekta, poziva se agencija Rojters na svoje izvore u okviru američke vlade.

Pokušavamo da ukažemo kompanijama na rizik učestvovanja u ovom projektu i urgiramo im da se povuku pre nego što bude prekasno.

Stejt dipartment će u četvrtak ili petak objaviti izveštaj o kompanijama za koje se veruje da rade na projektu izgradnje gasovoda od Rusije do Nemačke. Kompanije koje bi mogle da budu u izveštaju osiguravaju da se izradi gasovod kao i da se obezbedi oprema za konstrukciju ovog projekta.

Kompanije rizikuju da im Sjedinjene Države uvedu sankcije na osnovu postojećeg zakona ukoliko ne prestanu sa radom na ovom projektu. Jedna od kompanija je Zurich Insurance Group, međutim, ova kompanija se nije izjasnila o ovom pitanju, kao ni predstavnici projekta Severni tok 2.

Gasovod vredan 11 milijardi dolara predstavlja jedan od najbitnijih ruskih projekata u Evropi, zbog čega su se pojačale tenzije na liniji Vašington - Moskva.

Autor: redportal.rs

#SAD

#Severni tok

#rusija