Smrtna kazna bila jedino rešenje za ovakav zločin

Lisa Montgomeri postala je prva žena koja je pogubljena u SAD od 1953. godine. Iako je niz sudskih naloga nakratko blokirao izvršenje, Biro zatvora je sada dao izjavu otkrivajući da je umrla smrtonosnom injekcijom. Montgomeri je proglašena mrtvom u 01.31 čas u saveznom zatvorskom kompleksu u Indijani, nakon što je američki Vrhovni sud ukinuo zadržavanje u poslednjem trenutku. Izvršenje je prvobitno zaustavio sudija u Indiani, iz razloga što je trebalo da utvrdi njenu mentalnu sposobnost.

IZVOR: YT / DW News

Montgomeri je trebalo da bude pogubljena smrtonosnom injekcijom 12. januara, 17 godina nakon što je ubila 23-godišnju trudnicu Bobi Džo Stimet u Mizuriju. Nakon vađenja nerođene bebe iz materice, Montgomeri je pokušala da je predstavi kao svoju. Nesrećna trudnica je iskrvarila i preminula na licu mesta.

Foto: Printscreen YouTube/KCTV5 News

Montgomeri je u detinjstvu pretrpela seksualno i fizičko zlostavljanje od oca, a majka joj je takođe zlostavljala. Njeni advokati veruju da je bila psihotična i da nije bila u kontaktu sa stvarnošću u vreme zločina, mišljenje koje podržava 41 sadašnji i bivši advokat, kao i grupe za ljudska prava, poput američke komisije za ljudska prava.

Međutim, pojedini su apelovali da se pogubljenje zaustavi, jer je Lisa celog života trpela naislje, te je zbog toga neuračunljiva i ne može racionalno da postupa. Za nju je bilo potrebno obezbediti lečenje, a ne smrtnu kaznu.

IZVOR: TW / @helenprejean

Autor: redportal.rs

#Indijana

#SAD

#Suđenje

#injekcija

#lisa montgameri

#presuda

#smrtna kazna