Tajna je zašto je beba sahranjena u tegli

Arheolozi u Izraelu otkrili su teglu staru 3.800 godina u kojoj su pronašli nešto iznenađujuće - kostur bebe.

Iako sahrane odojčadi nisu toliko neobične, misterija je zašto su odojčad sahranjena na ovaj način, rekao je Ioav Arbel, arheolog Izraelskog organa za antikvitete, koji je bio deo tima koji je pronašao teglu.

- Moguće da je su telo bilo tako krhko da su osećali potrebu da ga zaštite od okoline, iako je mrtvo - rekao je Arbel. Postoji tumačenje da je tegla poput materice, pa je u osnovi ideja da se beba vrati natrag u Majku Zemlju ili u simboličku zaštitu njegove majke.

Oko 4.000 godina star grad Jafa, u kome je tegla pronađena, stariji je deo Tel Aviva, drugog po naseljenosti grada u Izraelu posle Jerusalima. Bio je to jedan od najranijih lučkih gradova na svetu i bio je gotovo neprekidno naseljen od oko 900. p. n. e.

Uprkos tome kako se sahranjivanje deteta čini neobičnim modernim očima, to nije neobično otkriće za region.

- Postoje različiti periodi kada su ljudi u Izraelu sahranjivali odojčad u tegle. Od bronzanog doba sve do pre manje od 100 godina - istako je Arbel.

Na drugom mestu Arbel i njegov tim pronašli su veliku jamu za smeće prepunu komada uvezenih amfora iz helenističkog perioda, od četvrtog do prvog veka p. n. e. Ove otprilike 2.300 godina stare amfore, koje su se koristile za držanje vina, izrađene su na raznim grčkim egejskim ostrvima, kao što su Rodos i Kos. Ova jama pruža više dokaza da su trgovinski putevi između Jafe i Grčke bili snažni.

Arheolozi su takođe pronašli 30 novčića iz helenističkog, krstaškog, kasnoosmanskog i perioda britanskog mandata; ostake najmanje dva konja i grnčarija iz Osmanskog carstva; 95 fragmenata staklene posude iz rimskog i krstaškog doba i 232 školjke, uključujući one iz Sredozemnog mora, kopnene puževe i tri sedefna dugmeta.

Tu je i duhoviti, drevni grčki mozaik otkriven u blizini nekropole četvrtog ili petog veka naše ere, koji govori "Budite hrabri svi koji su ovde sahranjeni. To je to!". U suštini to znači "ovo je život!" i da je smrt zajednička sudbina svih.

Autor: redportal.rs

#Izrael

#Jafa

#arhelogija

#beba