U njenom slučaju, starost nije samo broj

Alisa Karson diplomirala je na NASA-inoj Advanced Space Academy i pripremala se da kroči na Mars za dugo planiranu misiju 2033. Ima samo 19 godina i u njenom slučaju starost nije samo broj.

Alisa Karson, rođena astronautkinja - Alisa broji zvezde koje treba posetiti još od veoma mlađih dana. I kako da ne kažete da je rođena za osvajanje svemira kad je od 13. godine NASA formalno obučava upravo za ovu svrhu. Imala je 7 godina kada je primljena u prvi svemirski kamp. Od tada je služila u 6 drugih kampova i jedina je osoba na zemlji koja je to postigla do danas, čak i u neobično mladim godinama.

View this post on Instagram

A post shared by Alyssa Carson (@nasablueberry)

IZVOR: IG / @nasablueberry

Alisa na društvenim mrežama nosi ime NASA Blueberry, što je takođe napisano na njenim uniformama. Nije loše za devojčicu iz Luizijane koja je odrasla u samohranoj porodici. Alisin otac je najveći podržavalac njenih snova. Zajedno su putovali više nego iko drugi do NASA objekata u desetinama zemalja američkih država. U dobi od 18 godina, mlada žena je takođe dobila dozvolu pilota. I nije samo to.

Od 2019. godine, Alisa studira astrobiologiju na Tehnološkom univerzitetu u Floridi. Prethodno je pohađala časove svemirske fizike u Školi aeronautike. Svi njeni kursevi u međunarodnoj školi Baton Rouge, koju je diplomirala, izvodili su se na 4 različita jezika (engleski, francuski, španski i kineski). 2016. godine završila je obuku na Advanced Possum Academy kao najmlađa osoba koja je ušla i napustila akademiju. Ima 19 godina i već ima iskustva u simulaciji svemirskog leta, lansiranju rakete i preživljavanju u bestežinskim uslovima. Znanje koje će im poslužiti iz prve ruke na njenom putu do Marsa za 12 godina od danas.

View this post on Instagram

A post shared by Alyssa Carson (@nasablueberry)

IZVOR: IG / @nasablueberry

Kao dete svojih godina, Alisa svira klavir, igra fudbal i bavi se baletom, održavajući kontakt sa zemaljskim stvarima. U isto vreme, međutim, ona je vredna divljenja, duboko svrsishodna devojka koja nadahnjuje svojom inteligencijom i voljom da marljivim radom ostvari svoj ambiciozni san. Kako navodi, neuspeh za nju nije opcija. - Želim da napravim ovaj prvi korak. Želim da idem na Mars jer tamo do sada nije otišao nijedan čovek. I hoće, čak i ako se nikada ne vrati na zemlju.

Pogledajte Alisin TED Talk:

IZVOR: YT / TedxTalk

Autor: redportal.rs

#mars

#nasa

#prva devojka na marsu

#svemir