Protesti su planirani u svih 50 saveznih država

FBI je upozorio na oružane proteste koji su planirani u svih 50 saveznih država i Vašington D.C. za vreme inauguracije izabranog predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena. Ovakav zaključak FBI je doneo nakon nasilnog ulaza demonstranata u Kapitol prethodne srede.

Naconalnoj gardi je određeno da pošalje do 15.000 vojnika u Vašington, dok će turistima biti zabranjeno da posećuju Vašington Monument do 24. januara. Šef Biroa nacionalne garde Danijel Hokanson, rekao je medijima da se očekuje oko 10.000 vojnika u Vašingtonu do subote. Od njih se očekuje da podignu nivo bezbednosti i daju logističku podršku.

Senator Kris Marfi je poslao pismo sekretaru odbrane u ponedeljak u kom piše da nije najjasnije da li Nacionalna garda može da bude dovoljna u obezbeđivanju mira i da treba razmisliti o angažovanju dodatnih trupa.

Izabrani predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao je da se ne boji polaganja zakletve na otvorenom, što predstavlja jednu od dugogodišnjih tradicija prilikom inauguracije predsednika na Kapitolu. Međutim, navodi da je jako bitno da ljudi koji su ugrožavali tuđe živote, javnu imovinu i izazvali veliku štetu, odgovaraju za počinjena dela.

Bajdenov komitet za inauguraciju najavio je da bi parola za inauguracionu ceremoniju 20. januara mogla da bude "Ujedinjena Amerika". Donald Tramp neće prisustvovati inauguraciji Džoa Bajdena.

Autor: redportal.rs

#bajden

#kapitol

#tramp