Rupe u zemlji šire se sa svakim novim potresom

Rupe u zemlji koje su se pojavile nakon razornog zemljotresa u centralnoj Hrvatskoj, trenutno ih je oko tridesetak, šire se sa svakim novim potresom, ističu stručnjaci i upozoravaju da je opasno približavati im se dok se sa sigurnošću ne sazna kad će njihovo širenje da prestane.

Geolozi koji istražuju područje kažu da više ne bi trebalo previše da idu u širinu, ali dok se temeljno ne istraže, ostaju misteriozne.

Iz fotografija jedne od rupa snimljenih u razmaku od samo nekoliko dana, jasno je da se rupa od njenog nastanka značajno povećala.

Geolozi na terenu, među kojima je i Tvrtko Korbar iz Geološkog instituta, istražuju šta uzrokuje njihovo širenje i zašto su rupe nastale.

- Budući da su to duboki hrustalni rasedi, verovatno se radi o dotoku fluida bogatih raznim korozivnim gasovima iz dubine, što pospešuje koroziju vapnenca (sedimentne stene koja se sastoji od sitnh kristala kalcita) - rekao je Korbar za zagrebačku Novu TV.

Lokacija na kojoj su rupe nastale leži na vapnenačkoj steni.

Potres je podstakao pokretanje rasednih krila zbog čega se vapnenac širi i usled topljenja pretvara u krš. To rezultira urušavanjem zemlje.

- To je jedna vrlo specifična pojava o kojoj smo malo znali. Čitali smo o tome u naučnoj i stručnoj literaturi, ali sama pojava u Mečenčanima, meni je to područje jako dobro poznato još iz ratnih vremena, geološki je neočekivana. Niko ne može znati šta ima ispod pet-šest metara zemlje - rekao je Korbar.

Nakon jednog jakog potresa, seizmolozi objašnjavaju, normalno je da područje pogodi i niz manjih.

U Banovini ih je od najjačeg pogodilo još hiljadu slabijih od kojih se neki osete, a neki su tako slabi da ih ljudi ni ne primećuju.

Geolozi su već počeli sa svojim istraživanjima i za sada su iz merenja utvrdili da se čitavo područje razmaklo – deo prema Zapadu, a deo prema Istoku.

- Horizontalni pomaci na površini bili su amplitude oko sedamdeset centimetara, trideset u jednu, četrdeset u drugu stranu ta dva krila koja su se razmicala, a vertikalni su nešto manji, nekoliko centimetara - rekao je Korbar i dodao:

- Potresi su prirodna pojava i jednostavno se tome treba prilagoditi.

Autor: redportal.rs

#Hrvatska

#Tvrtko Korbar

#Zemljotres

#rupe u zemlji