Ukoliko to odbije da učini potpredsednik Majk Pens, demokrate će pokrenuti proceduru u Kongresu

Predsedavajuća američkog Kongresa Nensi Pelosi traži od potpredsednika Sjedinjenih Država Majka Pensa da smeni Donalda Trampa na osnovu 25. amandmana ustava. U tome učestvuju kongresmeni demokrata.

Ovaj amandman Ustava SAD-a daje mogućnost potpredsedniku da smeni predsednika ukoliko predsednik nije u mogućnosti da nastavi sa obavljanjem svoje dužnosti, ukoliko (na primer) predsednik ima problema sa fizičkom ili mentalnom bolešću. Član 4 ovog amandmana daje mogućnost kabinetu predsednika Sjedinjenih Država da izglasa da je predsednik nesposoban za obavljanje svoje dužnosti.

Majk Pens je rekao da se protivi ovoj ideji, što će pokrenuti inicijativu Demokrata da glasaju za impičment Donalda Trampa. Kao glavni razlog navodi se učešće američkog predsednika u nasilju koje je viđeno pre 5 dana u Kapitolu.

Rezolucija će biti predstavljena danas, dok će na glasanje biti stavljena sutra. U slučaju da se rezolucija izglasa, Majk Pens i kabinet predsednika će dobiti rok od 24 sata da reaguju. Ukoliko Pens ne reaguje u skladu sa rezolucijom demokrata, biće započeta procedura impičmenta.

Procedura impičmenta nakon što bi bila izglasana u Kongresu, bila bi prebačena na potvrdu u Senat, gde su potrebni glasovi 2/3 senatora. Sa jedne strane, takav epilog i nije previše realan zbog toga što demokratama fali još 16 glasova, međutim, sve više republikanaca okreće leđa Donaldu Trampu.

Autor: redportal.rs

#Impičment

#SAD

#bajden

#tramp