Sprema se feljton za proslavu važnog jubileja

Naredne nedelje ova ustanova obeležava veliki jubilej, 90 godina postojanja. RTS je tim povodom snimio emisiju TV Feljton, koja će biti emitovanja sutra u 18 časova na Drugom programu.

Gledaoci će saznati kada je otvorena prva knjigovezačka i knjižarska radnja u Beogradu, gde se nalazilo Beogradsko čitalište u 19. veku, šta je prethodilo osnivanju prve gradske biblioteke koja je svečano otvorena 11. januara 1931. godine u ulici Kralja Petra 26, a u šetnju kroz književnu istoriju prestonice vodi ih narator, glumac Tihomir Stanić, stoji na sajtu RTS.

Foto: Wikipedia.org

Sud Opštine grada postavlja dr Mariju Ilić Agapovu za bibliotekara, i ona, ugledajući se na principe rada savremenih evropskih i američkih biblioteka, knjige sređuje prema decimalnoj klasifikaciji. Iste godine, otvorena je i prva javna dečja biblioteka u Kraljevini Jugoslaviji. Ovako počinje priča o BGB.

Danas, biblioteka grada Beograda, zajedno sa mrežom opštinskih biblioteka, ima najrazvijeniji kulturno-obrazovni rad u bibliotekarstvu Srbije.

Autor: redportal.rs

#BGB

#Biblioteka grada Beograda

#Marija Ilić Agapova

#bibliotekarstvo