Da vam traje dugo i izgleda kao da ste juče kupili

Duga ogrlica od bisera verovatno je najvredniji komad nečijeg nakita. Da biste uživali mnogo više kao da je nova, postoje stvari koje bi trebalo izbegavati. I druge koje morate verno slediti.

Vremenom biserne ogrlice postaju žute. Isto se može dogoditi i sa biserima u prstenjem, narukvicama ili minđušama. Naravno da postoji način da se to izbegne. Zbog toga smo pronašli 3 jednostavna načina kako da vaši biseri već dugi niz godina izgledaju kao novi.

Foto: Unsplash.com

Zapamtite da biseri pripadaju vrlo osetljivoj grupi dragog kamenja, jer su organski i porozni. Dakle, za razliku od srebrne ili zlatne ogrlice koja može da izdrži svakodnevno nošenje, vašim biserima je potrebna posebna briga.

Očistite svoje bisere svaki put kada ih nosite - Stručnjaci upoređuju ovaj postupak sa pranjem zuba. Tako kao što svako veče perete zube pre spavanja, tako i bisere morate očistiti svaki put kada ih nosite. Čak i ako izgledaju potpuno čisto. Njihova površina sakuplja prašinu ili ostatke kozmetike, što će vremenom dovesti do njihovog pogoršanja. Obavezno očistite svoje bisere mekom krpom od mikrovlakana i nikada ih ne pokušavajte ribati tvrdim površinama (poput četkice za zube) niti ih čistiti na pari.

Foto: Unsplash.com

Ne nosite svoje bisere kada koristite kozmetiku - Da biste zaštitili svoju bisernu ogrlicu, uvek morate pamtiti zlatno pravilo. To morate staviti poslednje, a prvo morate skinuti sa sebe. Vaš biserni nakit treba da bude poslednje što ćete obući kad se sređujete i prvo što skinete kada se vratite kući. Razlog je jednostavan. Parfemi, kreme za telo i proizvodi za negu kose sadrže supstance koje ih mogu uništiti.

Foto: Unsplash.com

Ne skladištite svoj nakit sa perlama u plastičnim kesama - Važno je znati da plastične kese mogu osloboditi određenu hemikaliju koja će uništiti površinu bisera. Zato u svakom slučaju izbegavajte čuvanje nakita u plastičnim kesama. Takođe, ne stavljajte kutiju sa nakitom u područja vašeg doma koja su preblizu uređaja koji podižu temperaturu. Vašim biserima je potrebna vlaga da bi izgledali čisto i belo duže vreme.

Foto: Unsplash.com

Autor: redportal.rs

#aksesoari

#biseri

#nakit