Tehnologija koja može odagnati tugu

Majkrosoft je patentirao revolucionarnu tehnologiju putem koje će ljudi moći da komuniciraju sa virtuelnim osobama, pa čak i sa preminulim dragim osobama. 😮😮😮 Iako to što je neka kompanija patentirala određenu tehnologiju ne znači da će ta ista tehnologija ikad videti svetlo dana, patent koji je Majkrosoft registrovao u SAD mogao bi mnogima doneti utehu i olakšati period tugovanja, piše Dnevnik.hr.

Naime, Majkrosoft je patentirao sistem za razmenu poruka kojim upravlja veštačka inteligencija, a kojem je glavni zadatak da imitira neku osobu, na primer preminulog člana porodice ili prijatelja. Iako na prvi pogled ideja podseća na nešto iz naučno-fantastičnih filmova, činjenica da možete porazgovarati s dragom osobom i nakon što ona više nije tu mnogima bi mogla olakšati period tugovanja. U Majkrosoftu su zamislili da taj servis funkcioniše u obliku aplikacije za pametni telefon, a da bi zaista funkcionisao, potreban mu je pristup velikoj količini privatnih i osetljivih informacija, poput prepiske s nekom osobom, kako bi veštačka inteligencija prepoznala i naučila da imitira stil kojim je osoba pisala, reči koje je koristila i način na koji se izražavala.

Kao glavni izvor podataka pominju se profili na društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje, prenosi Dnevnik.

Očigledno je da će, ako ovakva aplikacija ikad zaživi, biti potrebno oprezno sročiti pravila korišćenja, a možda ćemo u budućnosti u testamentu navoditi da želimo da naši najbliži komuniciraju sa nama posle naše smrti, piše Dnevnik.

Kada je reč o sličnosti sa serijom, 1. epizoda 2. sezone govori o sledećem:

Radi se o Marti, mladoj ženi čiji je dečko Eš Starmer poginuo u saobraćajnoj nesreći. Dok ga oplakuje, otkriva da joj tehnologija sada omogućava komunikaciju sa veštačkom inteligencijom koja imitira Eša i odlučuje da tako pokuša sebi da olakša. Epizoda Be right back imala je 2 izvora inspiracije: pitanje da li treba izbrisati telefonski broj mrtvog prijatelja iz telefonskih kontakata i ideju da objave na Tviteru mogu da prave softveri koji oponašaju mrtve ljude. Epizoda istražuje temu tuge, to je melanholična priča koja govori o preživljavnju i suočavanju sa činjenicom da nekoga nema.

IZVOR: YT / Simulated

Autor: Tanjug/redportal.rs

#Majkrosoft

#Preminuli

#Umrli

#veštačka inteligencija

#čet