Švedska će u maju biti domaćin takmičenja u Malmeu

Izraelu preti da na ovogodišnjem Eurosongu osvoji nula bodova jer muzičari i javnost pozivaju na bojkot četvorostrukog pobednika zbog rata u Gazi, piše časopis Politico. U šaroliki muzički festival politika se uplela i ranije. Pre dve godine sa takmičenja izbačena je Rusija, a pobedila je Ukrajina.

Sada je meta zvižduka i negodovanja - Izrael.

Više od 1.000 muzičara u Švedskoj je potpisalo otvoreno pismo upućeno organizatoru ovogodišnjeg događaja Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), optužujući je za licemjerje pred "humanitarnom katastrofom" u Gazi.

Švedska će u maju biti domaćin takmičenja u Malmeu. I finski su umetnici pozvali finsku javnu radioteleviziju Yle da pritisne EBU kako bi se sprečilo "da zemlja umešana u ratne zločine, koja nastavlja s vojnom okupacijom, dobije mogućnost javnog nastupa da bi ispolirala svoj imidž".

- EBU je pregledao popis učesnika za takmičenje 2024. i zaključio da izraelska javna televizija KAN ispunjava sve takmičarske propise za ovu godinu - kazao je direktor EBU-a Noel Curran, a prenosi K1info.

To je u skladu s pravilima ostalih međunarodnih organizacija koje su "zadržale izraelske takmičare u velikim takmičenjima, rekao je. No javne televizije, članice EBU-a, osećaju pritisak. Švedski SVT, domaćin takmičenja, pozvao je EBU da odluči ko može da učestvuje.

Traži se isključenje Izraela

Irski RTÉ primio je gotovo 500 e-poruka s pozivom da odustane od takmičenja ako u njemu bude učestvovao i izraelski predstavnik. Simpatizeri Palestinaca polugoli su klečali na snegu ispred norveškog NKR-a tražeći isključenje Izraela.

Islandski RÚV saopštio je da će odložiti odluku o tome hoće li se učestvovati u ovogodišnjem takmičenju nakon što završi nacionalni selekcijski proces u kojem nastupa i palestinska pevačica. Izraelski veleposlanik u Švedskoj Ziv Nevo prošlog meseca je tvrdio da "poziv na bojkot Izraela znači podršku Hamasu".

- Ostavite politiku izvan Eurosonga - rekao je.

EBU se uvek nastojao kloniti politike pa za učesnike vredi službeno pravilo da "ne politiziraju" i da "ne instrumentaliziraju" događaj.

Čak je i islandski bend Hatari novčano kažnjen zbog mahanja palestinskom zastavom pred kamerom na takmičenju u Tel Avivu 2019. No takva politička neutralnost nije bila tako jasno izražena još od 2022. godine.

Prošlogodišnje takmičenje u Liverpoolu obeležile su plavo-žute zastave koje su značile gest solidarnosti s Ukrajinom i borbom te zemlje protiv ruske invazije. Curran je rekao da je izbacivanje Rusije podstaknuto "upornim kršenjem obaveza ruske televizije koje se odnose na članstvo u EBU-u i kršenjem vrednosti javnih medija".

Između izraelskog KAN-a i vlade "odnos je sasvim drugačiji", dodao je.

- Upoređivanje ratova i sukoba su kompleksne i teške, a kao nepolitičkoj medijskoj organizaciji nije na nama da im pribegavamo. EBU se zalaže za to da Eurosong bude posveta pesmama. To je nepolitički muzički događaj... a ne takmičenje između vlada država - smatra Curran.

Ljubitelji Eurosonga možda se s njim neće složiti. Jer, jesu li to kiparski i grčki predstavnici opet dodelili jedni drugima dragocenih dvanaest bodova?

Autor: K1info.rs