182. godišnjica smrti supruge predvoditelja Prvog srpskog ustanka 🙏🏻

Na današnji dan 1842. godine preminula je Jelena Petrović, supruga vožda Đorđa Petrovića Karađorđa.

Više je verzija zapisano u istoriji o tome kako su se mladi Đorđe i Jelena upoznali, kao i to kakvog je ona bila porekla. Po svoj prilici, Jelena je rođena u selu Masloševo kod Kragujevca i bila je kćerka obor-kneza jaseničkog Nikole Jovanovića. Otac i brat su joj ubijeni kao hajduci, pa je odrastala kod tetke u selu Jagnjilo kod Mladenovca. Oba sela nalaze se na približno jednakoj udaljenosti od Karađorđevog rodnog Viševca.

Postoje priče da je Karađorđe, zbog velike ljubavi, na seoskom saboru u Jagnjilu ubio izvesnog Vukoja, koji je želeo da zaprosi Jelenu za svog sina, nakon čega je postao hajduk. Takođe, postoje i priče da ju je Karađorđe oteo i odveo na venčanje.

U proleće 1784. ili 1785. godine, Karađorđe i Jelena su se venčali u Crkvi Preobraženja Hristovog u selu Gorovič kraj Topole. Kum na venčanju bio je Milisav iz Saranova, stari svat Mijat iz Ivanče, a dever Mijatov brat Paja.

View this post on Instagram

A post shared by @sumadija_u_dusi

IZVOR: IG / @sumadija_u_srcu

Samo nedelju dana nakon venčanja, Karađorđe je poveo celu porodicu u Srem. Tamo je stekao vojni iskustvo, ratujući kao frajkor austrijskog pukovnika Mihaila Mihaljevića i kasnije pod komandom svog pobratima kapetana Radiča Petrovića u Austrijsko-turskom ratu.

Jelena je rodila sedmoro dece: Simu, Savu, Saru, Poleksiju, Stamenku, Aleksu i Aleksandra. Tamo se njihov stariji sin Aleksa oženio ruskom plemkinjom i postao ruski carski gardijski poručnik.

Posle sloma Prvog srpskog ustanka 1813. godine, Karađorđeva porodica je zajedno sa njim otišla u izbeglištvo i nastanila se u Rusiji. Karađorđev tajni povratak u Srbiju i njegovo ubistvo 1817. godine izazvalo je strah čitave porodice od odmazde. Knez Miloš Obrenović im je najpre 1831. godine dozvolio povratak u zemlju, da bi se predomislio i zadržao ih u Vlaškoj, gde im je samo povremeno pružao materijalnu pomoć.

Jelena se u Srbiju vratila tek 1839. godine, po odlasku kneza Miloša sa vlasti. Njegov naslednik i mlađi sin knez Mihailo joj je naredne godine darivao penziju, a Karađorđevog mlađeg sina Aleksandra uzeo je za svog ađutanta.

Jelena je preminula u Beogradu. Po zahtevu kneginje Ljubice, služeno je opelo i obezbeđeno da bude sahranjena u Topoli.

Autor: Filip Pejković