Od Kurtijevog dolaska na vlast 2021. na Kosovu i Metohiji registrovano je ukupno 669 etničkih motivisanih napada, što je povećanje od 300 odsto

Večeras se u Njujorku održava vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji. Sednica je zakazana na zahtev Srbije koju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

U toku svog obraćanja, predsednik Aleksandr Vučić je govorio o nepodnošljivim uslovima u kojima Srbi na Kosovu žive zbog poteza Prištine.

On je u svom govoru istakao da potez tzv. Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje dinar od 1. februara, predstavlja napad na Srbe i nealbansko stanovništvo, budući da je njihov opstanak na teritoriji južne srpske pokrajine u ogromnoj meri direktno zavisan od priliva dinarskih sredstava, pre svega iz budžeta Republike Srbije.

- Podaci da Republika Srbija iz ovog budžeta isplaćuje 60.946 plata i penzija na Kosovu i Metohiji, 2.430 stipendija za studente i da finansira narodne kuhinje koje zadovoljavaju osnovne potrebe oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, pokazuju da je ova mera napad pre svega na srpsko stanovništvo i da situaciju na teritoriji Kosova i Metohije čini teškom. Samo ove brojke jasno pokazuju da ogroman broj stanovnika na teritoriji Kosova i Metohije direktno ili indirektno zavisi od dinarskih primanja iz budžeta Republike Srbije. Usled toga, očito je da zabrana dinarskog platnog prometa, odnosno ukidanje dinara kao sredstva plaćanja, direktno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih ličnih sredstava za život - rekao je Vučić, a prenosi Tanjug

Istakao je i da 1.794 srpskih i nealbanskih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Kosova i Metohije direktno zavisi od dinarskih subvencija iz Republike Srbije, dok opstanak 922 privredna subjekta u vlasništvu Srba na Kosovu i Metohiji, koji su direktno zavisni od dinarskog platnog prometa, više operativno nije održiv i moguć.

- Od Kurtijevog dolaska na vlast 2021. na Kosovu i Metohiji registrovano je ukupno 669 etničkih motivisanih napada, što je povećanje od 300 odsto, Kurti rukovodi progonom Srba, među incidentima i dramatični slučajevi policijskih prebijanja i maltretiranja Srba, i brutalno pucanje na Dragišu Galjka i još četvoricu Srba - istakao je Vučić.

- Prištinski režim koji kreira nepodnošljive uslove za život i vrši progon Srba, sada tvrdi da je odluku o ukidanju dinara doneo kako bi sprovodio vladavinu prava, a neosporno da je na teritoriji KiM evro uveden na protivpravan način, a dinar legalno sredstvo plaćanja u Republici Srbiji i ne može biti zabranjen na KiM kao delu teritorije u sastavu Srbije - dodao je predsednik.

Obraćanje predsednika u celosti možete pogledati ispod.

IZVOR: YT / RTSSajtZvanicniKanal

Autor: Tanjug.rs/Redportal.rs