Upozorenje stiglo kasno

Izadora Dankan bila je poznata po elegantnom stilu s boho elementima i rado je nosila duge i lepršave šalove, a jedan takav koštao ju je života, piše Glossy Espreso.

U noći 14. septembra 1927. godine u Nici šofer je pokrenuo trkački automobil, dok je na zadnjem sedištu sedela Isadora Dankan. Izadora je nosila nosila dugu i lepršavu, ručno oslikanu svilenu maramu, koju je kreirao ruski umetnik Roman Čatov 😍.

U pitanju je bio poklon koji je nešto ranije prijateljica Mari Desti dala Izadori, a molila ju je da u vozilu nosi i ogrtač jer je bilo sveže. Plesačica je rešila da nosi samo šal, a Destijevoj i njihovom društvu je pri pozdravljanju rekla 👇🏻

Zbogom, prijatelji moji! Idem u slavu!

Nesvestan činjenice da se dugačka marama koja joj je bila oko vrata uplela u zadnji točak, vozač je uključio automobil i krenuo 😥. Silina udara bila je strašna – toliko da je šal izvukao Izadoru iz otvorenog automobila i slomio joj vrat. Čim je pala na pločnik, od te snage tog udarca bila je mrtva. Prema nekim izvorima, šal ju je stegao toliko da je Izadori umalo otkinuta glava.

Kako se pisalo, Destijeva je primetila da je šal upleten u točak i vikala da bi upozorila Izadoru, ali je bilo kasno. Upravo ju je ona odnela u bolnicu, gde su lekari mogli samo da konstatuju smrt 💔.

Prema čitulji objavljenoj u Njujork tajmsu, "Dankanova je na neverovatan način bačena iz otvorenog automobila u kom se vodila i umrla na mestu od siline pada na kameni pločnik".

Izadora Dankan je kremirana, a urna s njenim pepelom postavljena je pored urni njene dece na groblju u Parizu.

Autor: glossy.espreso.co.rs