Potencijalno otvaraju vrata za istraživanje unutrašnjosti velikih planeta poput Neptuna i Urana.

Poznato je da je čista voda gotovo savršeni izolator, iako voda u prirodi može provoditi struju.

To može biti zbog nečistoća koje sadrži, a koje se otapaju u slobodne jone koji omogućuju električnu provodljivost. Čista voda postaje "metalna", odnosno elektronički provodljiva, samo pri ekstremno visokim pritiscima, koji trenutno nadilaze naše mogućnosti reprodukcije u laboratoriji.

Istraživači su 2021. godine pokazali da visoki pritisci nisu jedini koji mogu indukovati ovu metalnost u čistoj vodi. Kada se čista voda dovede u kontakt s alkalijskim metalom koji deli elektrone, poput legure natrijuma i kalijuma, dodaju se slobodno pokretne nabijene čestice koje vodu pretvaraju u metalnu.

Provodljivost koja se dobije kao rezultat traje samo nekoliko sekundi, ali to je značajan korak prema razumevanju ove faze vode direktno.

Ova otkrića ne samo da nam omogućuju bolje razumevanje tih ekstremnih uslova, već i potencijalno otvaraju vrata za istraživanje unutrašnjosti velikih planeta poput Neptuna i Urana.

U tim planetama, gde se pretpostavlja postojanje tečnog metalnog vodonika, ovi procesi mogu imati dubok uticaj na njihovo ponašanje i evoluciju. Ova istraživanja, objavljena u časopisu Nature.

IZVOR: YT / IOCB Prague

Autor: redportal.rs