Satelit je lansirao najveći svetski telekom operater - China Mobile

Kina je lansirala u svemir "prvi satelit na svetu za testiranje 6G mreže“, javljaju državni mediji.

Satelit je lansirao najveći svetski telekom operater - China Mobile i uspešno je postavljen u nisku orbitu Zemlje kako bi se „ostvarile niska latencija i visoke brzine prenosa podataka“.

Satelit će testirati arhitekturu 6G mreže . Takođe će biti testirane i posebne funkcije kao što su "rekonstrukcija softvera u orbiti, fleksibilno postavljanje funkcija jezgre mreže i automatizovano upravljanje, sve sa ciljem povećanja efikasnosti i pouzdanosti rada satelitske mreže u orbiti". Sve ovo je ostvareno korišćenjem "„domaćeg softvera i hardvera".

Arhitekturu autonomne 6G mreže su zajednički razvili China Mobile i Inovaciona akademija za mikrosatelite Kineske akademije nauka.

Postavljanje takvih satelita na nisku orbitu Zemlje omogućava „veću pokrivenost signalom telekomunikacionih i mobilnih mreža, pružajući usluge satelitskog interneta mnogo većeg protoka na globalnom nivou“, navodi predstavnik China Mobile .

Prošlog oktobra, kineski naučnici su uspešno testirali komunikacioni uređaj u svemiru koji može prenositi svetlosne signale sa jedne lokacije na drugu bez pretvaranja u električne signale. Test je sproveo tim na Institutu za optiku i preciznu mehaniku Sijan, pod Kineskom akademijom nauka.

Ovaj tehnološki iskorak je otpočet još u novembru 2020. godine kada je Kina u svemir poslala „prvi 6G eksperimentalni satelit na svetu“. Eksperimentalni 6G satelit je imao za cilj da „verifikuje komunikacionu tehnologiju u svemiru koja se odvija brzinama reda veličine teraherca (THz)“.

Autor: Redportal.rs