Stepinčeve tvrdnje bii na današnjem sudu bile označene kao etničko čišćenje, smatra hrvatski istoričar Hrvoje Klasić ☝🏻

Zagrebački nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac pružao je podršku osnivanju Nezavisne Države Hrvatske i ustaškom režimu, nikada nije javno osudio progon i ubijanje Srba, radio je sa svojim sveštenstvom na pokatoličavanju pravoslavnih Srba, dok su pojedini njegovi sveštenici bili aktivno uključeni u genocid.

U vreme Aprilskog rata 1941. godine, odnosno napada nacističke Nemačke i sila Osovine na Kraljevinu Jugoslaviju, Stepinac beleži u svom dnevniku da Srbi zaslužuju stradanje koje ih očekuje:

Hrvatski vojnici neće da se bore. Na to su ih naučili Srbi kroz dva prošla decenija svojim postupkom prema Hrvatima, a koji je svakome jasan. Hrvati se predaju Nijemcima ili čak stupaju na njihovu stranu te se bore protiv Srba. Vodstvo pak vojske izgubilo je glavu. (...) Osovinske čete sve više napreduju u unutrašnjost i svaki čas se očekuju u Zagrebu. Čak je pomalo počelo sa rasulom države, a sva krivnja leži jedino i isključivo na Srbima radi njihovog barbarskog postupka prema Hrvatima.

Stepinac je nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske pozvao rimokatoličko sveštenstvo u Hrvatskoj da služi molitvu Te Deum (Tebe Boga hvalim). U pismu koje je uputio sveštenicima, Stepinac govori o osnivanju NDH kao svetlu Božjem:

Događaji su ovo, koji su narod naš donijeli ususret davno sanjanom i željkovanom idealu. Časovi su ovo, u kojima ne govori više jezik, nego krv svojom tajanstvenom povezanošću sa zemljom, u kojoj smo ugledali svijetlo Božje i s narodom uz kojega smo nikli.

IZVOR: YT / Desničar 72

U maju 1941. godine, Stepinac je uputio jedno pismo papi Piju XII u kojem ga obaveštava o razgovoru sa ustaškim poglavnikom Antom Pavelićem. Stepinac u pismu navodi da se kod Pavelića zauzeo za slovenačke sveštenike koje su, navodno, Nemci hteli da proteraju u Makedoniju, dok je on tražio da ih premeste u NDH. S druge strane, navodi da će biti proterani i srpski pravoslavni sveštenici, ali se za njih ne zauzima, naziva ih šizmaticima koji će biti posve likvidirani ako Pavelić ostane na vlasti dvadeset godina.

Istoričar Hrvoje Klasić, profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kako prenose mediji, smatra da bi se ono za šta se Stepinac zalagao danas bilo označeno kao etničko čišćenje.

Određeni izvori pokazuju da se Stepinac protivio nasilnom pokatoličavanju Srba, ali se i iz njih jasno vidi da se tome protivi samo zato što nasilje može proizvesti srpski otpor, pa smatra da se prevođenje na rimokatoličku veru mora vršiti uz garantovanje građanskih i materijalnih povlastica onima koji pređu.

Autor: redportal.rs