Simulira ponašanje deteta i izvršava zadatke 🫢

Veštačka inteligencija i dalje ostavlja podeljena mišljenja u javnosti o svom delovanju.

Nedavno se održala izložba Frontiers of General Artificial Intelligence Technology u Pekingu u Kini na kojoj su posetioci mogli da komuniciraju sa avatarom koji predstavlja AI dete, odnosno malu devojčicu zvanu Tong Tong.

Tong Tong stvorili su naučnici na Institutu za opštu veštačku inteligenciju. Ideju je dobio Žu Songhun, osnivač instituta koji se specijalizirao za AI koja oponaša ljude.

- Njegova Tong Tong osmišljena je ne samo da simulira ponašanje deteta već i da izvršava zadatke koji su joj dati u virtuelnom okruženju.

- Tong Tong nastoji da razume zdrav razum koji podučavaju ljudi. Ona razlikuje dobro od zla, izražava svoje stavove u raznim situacijama i ima moć oblikovanja budućnosti - navodi se u videu Instituta.

Foto: Printscreen YouTube/ AI adhoc

Naučnici s Instituta prošle su godine predložili Tong test, sofisticirani test koji se sastoji od gotovo 150 pitanja, na temelju kojih bi se trebala zaključiti sofisticiranost modela veštačke inteligencije. Kroz 5 merljivih dimenzija (viziju, jezik, kogniciju, emocije i učenje), ali i društvene i grupne vrednosti, test bi trebao odrediti koliko je određeni model blizak opštoj AI.

- Da bismo napredovali prema opštoj veštačkoj inteligenciji, moramo stvoriti entitete koji mogu razumeti stvarni svet i posedovati širok raspon veština - istaknuo je Žu i dodao kako se nada da bi Tong Tong mogao biti prvi korak u tome smeru.

IZVOR: YT / AI adhoc

Autor: REDPORTAL.RS