Rotacija se ubrzala u zadnje vreme do te mere da naši satovi ne odgovaraju

U zadnjih godinu dana naša planeta je ubrzala svoju rotaciju, tako da se razmatra ideja da se oduzme sekunda u računanju vremena, kako bi se naši satovi prilagodili novom stanju.

Ne brinite se, to svakako neće uticati na svakodnevni život, međutim, kada je u pitanju rad raznih sistema, satelita, programa koji prate letove i sl, ova promena bi bila neophodna za bolje funkcionisanje.

Ubrzanje Zemljine rotacije, koja je trenutno najbrža u poslednjih 50 godina, primećeno je ranije ove godine, tako da uobičajeno trajanje dana od tačno 24 sata više nije najtačnije. Zbog toga se i razmatra oduzimanje jedne sekunde, odnosno kako to oni kažu dodavanje negativne sekunde (negative leap second).

Foto: Unsplash.com/Jon Tyson

Korigovanje vremena ipak nije neka novost. Zapravo, od 1970. godine svetu je dodato 27 sekundi, budući da se Zemlja kretala sporije u tom periodu. Međutim, ovo je prvi put da će možda biti potrebno da se vreme oduzima.

- Ukoliko Zemlja nastavi da ubrzava svoju rotaciju, sasvim je moguće da ćemo dodati tu negativnu sekundu. Ipak, suviše je rano za davanje mišljenja da li će nam tako nešto biti potrebno - izjavio je Piter Viberli iz britanske Nacionalne laboratorije za fiziku, tačnije grupe zadužene za vreme i frekvencije iz ove institucuje.

Kada je u pitanju dodavanje vremena, ranije su sistemi za navigaciju, razni programi ali i obični sajtovi na internetu imali izvesne poremećaje budući da njihova memorija nije mogla adekvatno da shvati ove promenu, tako da se slični efekat očekuje i ukoliko bude došlo do oduzimanja sekundi. Svakako, zanimljiva stavka za razmišljanje.

Autor: redportal.rs

#planeta zemlja

#rotacija

#ubrzanje

#vreme