Oba dela kriju nešto sjajno i mistično 👀

Mona Liza je verovatno najpoznatija slika na svetu, a ovo delo Leonarda da Vinčija se, kao što je poznato, čuva u muzeju Luvr u Parizu.

Remek-delo renesanse bilo je predmet divljenja i francuskog imperatora Napoleona Bonaparte koji je Mona Lizu preneo u svoju spavaću sobu. Bila je ukradena 1911. godine, pa potom vraćena, a kustosi muzeja su je krili tokom Drugog svetskog rata, kako ne bi pala u ruke Hermana Geringa, Hitlerovog nesuđenog naslednika izuzetno zainteresovanog za otimanje umetničkih dela u okupiranim zemljama.

Ono što ljubitelje umetnosti, ali i radoznale posetioce Luvra, naročito fascinira kod Mona Lize jeste njen zagonetni pogled koji vas prati bez obzira gde se nalazite u prostoriji.

View this post on Instagram

A post shared by Nevena Kovačević| Istorija & Putovanja (@putevima_srpske_istorije)

IZVOR: IG / @putevima_srpske_istorije

Zanimljivo je da manastir Sopoćani, zadužbina kralja Stefana Uroša I Nemanjića, čuva delo slično Mona Lizi, ali od nje starije dva veka. Naime, u ovom manastiru nalazi se freska apostola Filipa, nastala šezdesetih godina 13. veka, koja vas takođe prati svojim pogledom.

Između freske koja se naziva i Lepi Jovan i Mona Lize, naslikane 1517. godine, nije nastalo nijedno poznato delo sa ovom karakteristikom, a nije poznato ni da je postojalo pre Sopoćana.

Autor: redportal.rs