Pušio je celu trku od 42.1 km

Kineskog maratonca poznatog po pušenju na maratonima tokom zvaničnih takmičenja u trčanju je Atletski savez zabranio na 2 godine zbog njegovog „necivilizovanog“ ponašanja.

Čen Mouksijan, zvani Ujka Čen, prvi je put dospeo na međunarodne naslove 2022. godine, kada su njegove fotografije kako trči na maratonu Ksin'anđiang postale viralne na društvenim mrežama. Ono što je privuklo pažnju ljudi na tada 50-godišnjeg iskusnog trkača bilo je to što je uvek imao zapaljenu cigaretu u ustima, i stalno je palio čim bi završio cigaretu. Nazvan „Brat pušača“, Čen je izazvao kontroverzu na kineskim društvenim mrežama, pri čemu su neki korisnici hvalili njegove atletske sposobnosti, a drugi su ga kritikovali zbog promovisanja nezdrave navike i izlaganja drugih trkača štetnom duvanskom dimu. Ovog meseca, ujka Čenu je zabranjeno da učestvuje u maratonima na dve godine nakon što je još jednom prošao kroz Sjamen maraton 2024. u Fudžijanu 7. januara.

Foto: Facebook.com/Skrinšot

Nakon 2 godine pauze, Čen, koji je navodno suosnivač Udruženja za trčanje na cesti Zhejiang Ksianju i maratona provincije Zhejiang u svom rodnom gradu Taizhou, u provinciji Zhejiang, primećen je tokom ovogodišnjeg Ksiamen maratona sa svojom zaštićenom cigaretom u svom usta, pušeći celu trku od 42,1 kilometar. Završio je sa respektabilnim vremenom od tri sata i 33 minuta, ali organizatori nisu bili impresionirani.

Nakon kontroverze oko pušačke navike ujka Čena pre 2 godine, Kinesko atletsko udruženje (CAA) predložilo je pravilo za zabranu sportista koji su pušili tokom zvaničnih takmičenja. ACV je već imao pravilo za diskvalifikaciju prestupnika, koje je navelo da će „necivilizovano ponašanje trkača kao što je otvoreno nuždanje, pušenje ili gaženje cvetnih leja ili zelenih površina koje utiču na trku i bezbednost drugih trkača rezultirati diskvalifikacijom“, ali sada zbog njegove 'prljave navike' zabranjeno mu je učešće na svim zvaničnim maratonima u naredne dve godine.

Foto: Facebook.com/Skrinšot

Autor: redportal.rs