Došao do planova bombardovanja i odložio napad za 6 meseci 👏🏻

U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu predstavljena je knjiga Jovan Milanović: Najveći srpski obaveštajac, sveobuhvatna studija o obaveštajnoj delatnosti penzionisanog generala Jovana Milanovića u Briselu tokom devedesetih godina.

Jovan Milanović je školovani oficir sa diplomatskim iskustvom na mestu vojnog izaslanika u Alžiru. Od 1993. do kraja 1994. godine bio je načelnik kabineta načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije. Na toj dužnosti zatekla ga je odluka Vrhovnog saveta odbrane o odlasku u specijalnu obaveštajnu misiju u Brisel.

U januaru 1995. godine, sa izmišljenom biografijom i u civilnom odelu odlazi u Brisel, gde ostaje pune četiri godine. Zvanično, ima diplomatsko zvanje ministra-savetnika, a zapravo organizuje obaveštajnu mrežu. U oktobru 1998. godine uspeva da od francuskoj majora Pjera Anrija Binela dobije plan agresije NATO na SR Jugoslaviju i prosledi ih Generalštabu u Beogradu. Ovaj čin odložio je napad za šest meseci, te je agresija počela 24. marta 1999. godine.

Pored generala Milanovića, na promociji su govorili autori knjige, obaveštajni potpukovnik u penziji Ljuban Karan i penzionisani pukovnik prof. dr Ilija Kajtez, bivši načelnik Katedre društvenih nauka na Vojnoj akademiji, kao i recenzent knjige penzuonisani pukovnik prof. dr Milan Mijalkovski.

Takođe, govorili su i bivši načelnik Generalštaba VJ i Vojske SCG penzionisani general-pukovnik Branko Krga, nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović, direktor Vojnoobaveštajne agencije general-major Zoran Stojković i penzionisani general-major Miloš Đošan. Među prisutnima bio je i brigadni general Zoran Dragićević, načelnik štaba Komande Kopnene vojske.

IZVOR: IG / Novo jutro

Autor: redportal.rs