Trampove pristalice upale u zgradu Kongresa

VAŠINGTON: Zasedanje oba doma američkog Kongresa prekinuto je juče kada su pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa upale u zgradu parlamenta u Vašingtonu.

Gornji i donji dom Kongresa trebalo je juče da konačno verifikuju izbor Džozefa Bajdena za predsednika SAD. Trampove pristalice okupile su se na Kapitol hilu ispred zgrade parlamenta, kako bi izrazili svoje protivljenje, kako smatraju, izbornoj krađi koja se desila kako na predsedničkim, tako i na ponovljenim izborima za senatore pre 2 dana.

Nakon 2 sata haosa i upada demonstranata u samu zgradu Kongresa, predsednik Tramp se javnosti obratio kratkim video snimkom, u kome je pozvao na mir, poručivši demonstrantima da se raziđu svojim kućama.

- Izbori su pokradeni, svi to znaju, ali morate ići kući. Želimo poštovati zakon, molim vas da idete kući. Ovo su bili lažni izbori, ali ne smemo igrati kako oni žele. Želimo mir, idite kuci u miru - rekao je Tramp

IZVOR: YT / Sky News

Inače, Tviter je zbog, kako kažu, kršenja pravila obrisao objavu Donalda Trampa u okviru koje je bio okačen snimak njegovog kratkog obraćanja.

Prema rečima šefa gradske policije u Vašingtonu Roberta Džeja Kontija, 52 osobe su uhapšene nakon upada demonstranata u zgradu parlamenta i sukoba sa snagama reda. Život su izgubile 4 osobe.

Epilog ovog događaja, koji je CNN okarakterisao kao pokušaj državnog udara, jeste da su specijalne snage FBI uspostavile kontrolu nad zgradom Kongresa nakon obraćanja predsednika Trampa.

Čeka se odluka kada će se steći uslovi da se kongresmeni i senatori, koji su zgradu napustili sa gas maskama, vrate u svoje poslaničke klupe i nastave sednicu na kojoj treba da potvrde izbor Džozefa Bajdena za novog predsednika SAD. Očekuje se da to bude u toku današnjeg dana.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#bajden

#demonstracije

#kapitol

#kongres

#neredi

#tramp

#upad

#vasington

#zgradu kongresa